jestem początkujący w PHP, tworzę bazę danych którą można obsługiwać w przeglądarce za pomocą PHP. Jest to prosta baza, która ma spełniać podstawowe rzeczy tj.: dodawanie rekordu, wyszukiwanie, usuwanie i edytowanie. I właśnie w momencie kiedy zabrałem się za pisanie skryptu do usuwania nastąpił problem. Otóż nie wiem jak przekazać do pliku usun.php, odpowiedzialnego za usunięcie rekordu, informacji, który rekord ma być usunięty. W bazie są rekordy, które posiadają unikatowe ID, i właśnie za jego pomocą chciałem "informować" skrypt który rekord usunąć. Niestety nie bardzo wiem jak to zrobić. Oto kod, który wyświetla pobrane z bazy dane, na końcu każdego wiersza jest opcja "usuń" i "edytuj". Chciałbym aby po kliknięciu w "usuń" w np wierszu o ID = 2 usuwał się rekord numer 2, etc.
<?php //połączenie z bazą @ $polaczenie = new mysqli("localhost", "user1", "user1", "hurtownia"); if (mysqli_connect_errno()){ exit; } //wyświetlenie zawartości bazy w postaci tabeli $produkty = $polaczenie->query("SELECT * FROM produkty"); $i = 0; echo "<form name='produkty' action='dodaj.php' method='POST'> <table border='1'> <tr> <td id='id_1'>ID</td> <td>Nazwa</td> <td>Producent</td> <td>Kategoria</td> <td>Cena</td> <td><b>Usuń</b></td> <td><b>Edytuj</b></td> </tr>"; while($i<$produkty->num_rows){ $j = 0; while($j<5){ $produkty->data_seek($i); $wartosci = $produkty->fetch_array(); $j++; } $i++; } ?>
Czy w formularzu odsyłającym do usun.php powinno być w name przekazanie nazwy zmiennej odpowiedzialnej za ID? Czy może zrobić w pętli formularz hidden, który w name będzie przybierał wartość zmiennej i za jego pomocą łączyć się z usun.php? Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo tego pytania. Z góry dziękuję, za wszelkie sugestie