Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytania na rozmowie o prace
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Posio
Siema, na dniach będę miał rozmowę o pracę jako programista PHP. Jako iż jest to mój pierwszy raz, gdy gdzieś idę i rozmawiam mam do was pytanie (tych z doświadczeniem) o co mogą mnie pytać, jakie pytania się pojawiają ? Z góry dzięki za pomoc
sowiq
Najciekawsze pytanie jakie ja miałem to oszacować ilość stacji benzynowych w Warszawie smile.gif

A tak to normalnie, czysto praktyczne rzeczy. Nie stresuj się, jak firma jest ludzka to i do rozmowy o pracę podchodzi w ludzki sposób. Np. pozwala korzystać z internetu i manuala podczas rozwiązywania testu czy tam zadania. Dla jednych to jest oczywiste, a dla innych nie do pomyślenia. I tych drugich radzę omijać wink.gif
Posio
Z tego co zdążyłem wyczaić to spodziewają się po mniej dużo mniej niż potrafię. Ogólnie ponoć jest to firma trzymająca poziom i nie ma jakiegoś stresu. W każdym razie nigdy na żadnej rozmowie o prace nie byłem i stąd moje pytania. Chce się pokazać z jak najlepszej strony, bo nie ukrywam, że to mogła by być szansa. Tym bardziej że prawdopodobnie nie zakłóci to moich studiów stacjonarnych...
Mlodycompany
Zapytają Cie z tego co mieli wpisane w ofercie pracy. Zapewne dostaniesz teścik do rozwiązania w jakimś określonym czasie. Mi podczas jednej rozmowy uwieżyli na słowo, a jak zmieniałem firme to już miałem pół godzinny test php, postgres. Ale pytania różne dziwaczne też się trafiają, niby związane z informatyką, ale nie związane z programowaniem. Mi sie np. trafiło 'co zrobię jak komp nie będzie chciał wstać?'.
aniolekx
jakie masz wymagania finansowe? pewnie takie pytanie na 100% padnie wink.gif
crazy191
Poprostu musisz ich przekonać, że więcej umiesz niż w rzeczywistośći. Moim dobrym sposobem jest wypytywanie pracodowacy o standardy kodowania, jakość kodu, frameworki, wzorce projektowe, czy js o ile wymgają piszą z "palca" czy jakiś framework MV. Zależy też od profesjonalizmu firmy, ale w mniejszych firmach sprawdza się bardzo ładnie.
mar1aczi
Cytat(Mlodycompany @ 14.02.2014, 08:23:49 ) *
'co zrobię jak komp nie będzie chciał wstać?'.

Zaproponowałbym podłożenie mu poduszki, coby wygodnie mógł sobie leżeć biggrin.gif
Jak ktoś już wspomniał wcześniej, na 99% rozmów jednym z ostatnich pytań jest pytanie o oczekiwania finansowe.
crazy191
Cytat(aniolekx @ 14.02.2014, 08:36:50 ) *
jakie masz wymagania finansowe? pewnie takie pytanie na 100% padnie wink.gif

Możliwe, że nie dojdzie do tego pytania biggrin.gif
buliq
Pytania są różne, często pytają się o to co wiesz o pracodawcy, warto by poszukać trochę informacji o projektach/historii firmy. Pytania dotyczące PHP z reguły oparte są o to jak firma pracuje (a to masz wpisane w ofercie). Warto przypomnieć sobie PSR i różnice między wersjami ostatnich PHP (5.5, 5.4, 5.3). Ostatnio pytano mnie również o technologie internetowe (a kiedyś tam nawet o to jak działa serwer WWW, jak to działa że jak wpisuję adres w przeglądarce to pokazuje mi się jakaś tam strona biggrin.gif) niekoniecznie związane z PHP czyli badali jak bardzo się interesuje programowaniem i technologiami internetowymi a jak bardzo tylko klepię kod smile.gif
Posio
ogolnie nie do końca z tą ofertą pracyto tak wygląda bo jestem plecakiem ( z polecenia ). I zadnej oferty na oczy nie widziałem... A jakie pytania padają na takim teście z PHP ?
fizzlebubble
Najczęściej algorytmiczne, jeszcze częściej pisane na kartce. Powszechną praktyką jest dawanie zadania do rozwiązania z błędem i obserwowanie jak sobie chipek radzi, albo napisanego na kartce kodu do poprawy, lub zasugerowania poprawek. Pytania pytaniami, ale jeśli chcesz wyjść na tarczy z takiej rozmowy to nie możesz zapominać o sprawieniu dobrego pierwszego wrażenia. Ubierz się w garnitur, nie zakładaj adidasów (i takich gigantów widziałem biggrin.gif). Myśl nim odpowiesz i nie bądź spięty smile.gif. Jako osoba sprawdzająca kandydata często zwracam uwagę na sposób bycia gościa, ponieważ niechlujny dev, gburowaty czy zarozumiały potrafi obniżać produktywność zespołu oraz morale. Co więcej, bądź skromny i od początku zakładaj, że co byś nie wiedział, to bardzo chętnie byś się tego nauczył. Bardzo też lubię (i byłem w ten sposób też wiele razy sprawdzy) sprawdzać jak gościu sobie radzi z krytyką, np. proszę o pokazanie jego kodu i dobieram fragment do którego rzeczywiście mogę się przyczepić (lub nawet i nie smile.gif) i zaczynam gościa bardzo kulturalnie i spokojnie krytykować, że to jest średnio napisane, a że to jest zbędne itp. przy tym bacznie obserwuje jak się zachowywuje, czy stara się wymusić swoje racje, czy przekonać, że jednak się mylę (gdy dopieprzam się bez powodu), lub czy nie przejawia jakiegoś focha... :-) Inaczej jest jak się rekrutuje seniora, a inaczej podlotka, stąd też możesz się spodziewać delikatnie podkręconej śruby, ale grunt to być spokojnym! :-)

Turson
Mogą dać jakieś zadanie do rozwiązania na kartce. Proste, ale na myślenie. Przynajmniej ja tak miałem. Natomiast na innej rozmowie nie miałem żadnego zadania, ale miałem pokazać jakiś własny kod.
buliq
Garnitur na rozmowie o pracę? Jeszcze mi się nie zdarzyło... ktoś wie jakie statystyki są ubioru programistów na rozmowy?
aniolekx
dwa lata temu bylem na rozmowie w Lodzi na stanowisko php developer i do zrobienia był test z pytaniami na który pisemnie trzeba było udzielić odpowiedzi z php/symfony/doctrince/css, ciekawostka jest to ze dostałem ofertę ale nie dogadałem się co do warunków i zrezygnowałem.
Spawnm
Garnitur na rozmowę o pracę? Bez przesady, flanelka czy jakaś ładniejsza koszula w 100% wystarczy.
fizzlebubble
Chcesz slice danych z okresu od godziny 6:66 6.06.2006 do 9:99 9.09.2009? biggrin.gif Ze swojego doświadczenia na każdą rozmowę w IT szedłem w garniturze jako wyraz szacunku do przyszłego pracodawcy oraz jako rekruter/weryfikujący technicznie dużą uwagę zwracam na ubiór i styl bycia kandydata. Nie jest to jakiś skrajny wymóg, ale jeśli mam do wyboru przyjęcie gościa, który nie wszystkie zadania rozwiązał dobrze i widzę, że myśli oraz ma dobre podejście do rozwiązania problemu, a niechlujnego i śmierdzącego typka, który wiedzą go trochę przewyższa... Wybór jest oczywisty, ponieważ słabszy znacznie łatwiej zaklimatyzuje się w firmie i wiem, że drużyna znacznie chętniej będzie chciała mu pomóc z problemem, aniżeli temu drugiemu, który mógłby mieć wręcz odwrotny wpływ dev team. Każdy kto miał w pracy cuchota i był zmuszony mu w czymś pomóc czy ba, zapytać o radę zrozumie doskonale co chcę przekazać tongue.gif

@Spawn jeśli jesteś seniorem czy nawet devem z rok+ doświadczenia to jak najbardziej, aczkolwiek z tego co rozumiem, autor wątku jest nawet nie juniorem, stąd taka moja rada :-)
buliq
Nie mówię że trzeba cuchnąć czy też być niechlujnie ubranym, ale garnitur to chyba przesada. Zazwyczaj ubierałem się wygodnie dla mnie ale żeby jednak ładnie wyglądać. Do pracy i tak w garniturze nie będzie chodził, po co ma się sprzedawać w garniturze?
Posio
Heh, od ponad roku pisze na zlecenie jako freelancer, w tym 4 miesiące zdalnej pracy dla firmy z UK. Bardziej chodzi o to, że nigdy nie starałem się o pracę na miejscu aniżeli o brak umiejętności.Nie wiem też czego się spodziewać gdy rozmawia się twarzą w twarz a nie przez Skype. Co do ubioru to mam kogoś kto mnie ubiera i o to bym się nie martwił. Junior podlotek do mnie chyba już nie pasuje.chyba że w kwestii pracy na miejscu. Zadania logiczne nie powinny sprawiać problemu bo tu się liczy inteligencja nie wiedza. Że zleceń zarabiam aktualnie tyle że jestem w stanie utrzymać się na studiach. Mam okazję dostać się do firmy z dobrym PR I stwierdziłem że nie powinienem przypuszczać takiej okazji. Tym bardziej że będzie okazja do pracy z ludźmi, czego nigdy akurat w tym fachu nie doświadczyłem. To że nigdy nie byłem na rozmowie kwalifikacyjnej nie oznacza że jestem "nawet nie juniorem" haha.gif. Często sam jestem tym który zadaje pytania, tyko że w innej branży pod nieobecność ojca. I boję się ze nie odnajde się w niej sytuacji.
fizzlebubble
Po to, że skoro w CV pustawo to zawsze tym dobrym wrażeniem się nadrobi. Nie zaszkodzi, a zawsze może tylko pomóc.

@Posio to jest teraz takie gdybanie trochę, bo pozycję "freelancer" nie bierze się aż tak na poważnie. Praca zdalna już jak najbardziej tak, szczególnie poparta kodem do pokazania i referencjami. Prawda jest taka, że jeśli jesteś dobry i nie odpychasz swoją osobą to raczej nie bałbym się o zatrudnienie.
Posio
Dlaczego się nie bierze poważnie ? Czym różni się freelancer od 2osobowej firmy ? Podatkami... W każdym razie, mam kilku klientów dla których pracowałem po 2 - 3 miesiące i mam od nich referencje. Pokazać kawałki kodu to też nie jest problem.

Chciałem po prostu zapytać w tym temacie jak wyglądają pytania skierowane bezpośrednio do PHP, bo o ogólniki związane z programowaniem się nie martwię (wzorce, konwencje, oop, czytść kodu, obsługa GITa/SVN/Mercurial) Chodziło mi o pytania bezpośrednioe związane z PHP (póki co chyba tylko @bulik mi odpowiedział tak jak tego oczekiwałem)
pyro
Cytat(Posio)
Dlaczego się nie bierze poważnie ? Czym różni się freelancer od 2osobowej firmy ? Podatkami... W każdym razie, mam kilku klientów dla których pracowałem po 2 - 3 miesiące i mam od nich referencje. Pokazać kawałki kodu to też nie jest problem.

Co do tego się zgadzam. Jeżeli tworzone projekty są o rozbudowanej funkcjonalności, w pełni działające, o wysokiej jakości kodu (który potem możesz pokazać), to kogo to obchodzi, czy projekt ma metkę "robione przez małą firmę", czy "robione przez dużą firmę"?

Natomiast co do:

Cytat(Posio)
Chciałem po prostu zapytać w tym temacie jak wyglądają pytania skierowane bezpośrednio do PHP, bo o ogólniki związane z programowaniem się nie martwię (wzorce, konwencje, oop, czytść kodu, obsługa GITa/SVN/Mercurial) Chodziło mi o pytania bezpośrednioe związane z PHP (póki co chyba tylko @bulik mi odpowiedział tak jak tego oczekiwałem)

...bo pytasz o pytania, których bardziej ogarnięci nie będą zadawać. Kogo obchodzi PHP? PHP to tylko język, składnia. Trochę nawet frustrujące są głupoty, jakie wypisujesz:

Cytat(Posio)
Chciałem po prostu zapytać w tym temacie jak wyglądają pytania skierowane bezpośrednio do PHP, bo o ogólniki związane z programowaniem się nie martwię (wzorce, konwencje, oop, czytść kodu, obsługa GITa/SVN/Mercurial)

Mówisz zupełnie na odwrót niż jest w rzeczywistości. Umiejętnośc programowania > PHP. Jeżeli będą Cię pytać o nazwy funkcji, składnię i tego typu rzeczy zamiast o rozwiązanie jakiegoś problemu, wzorca projektowego, czy konwencję albo np. jak działają branche w GITcie, to na Twoim miejscu starałbym się szukać gdzie indziej.

Cytat(Posio)
Junior podlotek do mnie chyba już nie pasuje

Sam nie będę Cię oceniał, lecz na podstawie w/w myślę, że sam będziesz po jakimś czasie stwierdzić, że jest to na ten moment bardzo trafne określenie.

Co do ubioru - jeżeli idziesz do firmy dla stricte sztywniaków, ubierz się jak sztywniak (garnitur). Natomiast ogólnie lepszym pomysłem jest po prostu schludna, niepogięta koszula. Teraz sobie odpowiedz z jakimi ludźmi wolałbyś współpracować wink.gif
Pyton_000
Ja w jednej firmie miałem luźną rozmowę o sobie itp. i do tego teścik ustny taki na szybko kilka kartek. Bardzo łatwe pytania np. czym się różni ' od ", albo jaki będzie wynik prostej pętli for.

W kolejnej natomiast rozmowa ogólna z dziedziny programowania, wzorce, git, oop, takie tam i zadanko do rozwiązania na kompie z brakiem limitu czasu.

Bez stresu, przygotuj sie na pytania typu dlaczego My, czym zajmuje się nasza firma, jakie są twoje największe wady, jaki jest Twój stosunek do pracy względem rodziny i inne ze sfery życia ogólnego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.