Po wybraniu jakiejś opcji z tego pola dynamicznie za pomocą AJAXA i javascript jest pobierany id rekordu i wynik zapytania generowany w pliku dane.php w którym jest zapytanie o modele na podstawie ID pierwszego wybranego przez nas pola po czym za pomocą funkcji echo i pętli foreign jest wysyłany wynik składający się z kodu html i zmiennych php <option value="$zmienna z ID">&zmienna z NAZWĄ </option> i taki wynik jest wyświetlany w drugiej liście wyboru w formularzu.
Kod śmiga pięknie i gładko na FF i chrome ale gdy wklejam go do aplikacji opartej na IE (pewnie trochę starczej) to wyskakuje mi pusta lista.... na podstawie alertów udało mi się ustalić że zmienna w tekst tworzona w JS po dotarciu do index.html ma prawidłową postać czyli <option> dane </option> ale po użyciu funkcji dir.innerHTML jest obcinany pierwszy znacznik <option> i cały wynik szlak trafia....
Poniżej skrypty
INDEX.HTML
<script type="text/javascript"> function pobierzDane() { if(XMLHttpRequestObject){ var div = document.getElementById("warstwaDanych"); var tekst = document.getElementById("tf1").value; XMLHttpRequestObject.open("POST", "dane.php"); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader( 'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function() { if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4){ if(XMLHttpRequestObject.status == 200){ var tekst = XMLHttpRequestObject.responseText; alert(tekst); tekst = unescape(tekst); alert(tekst); div.innerHTML = tekst; alert(div.innerHTML); } } } tekst = escape(tekst); XMLHttpRequestObject.send("type=" + tekst); } } var XMLHttpRequestObject = getXMLHttpRequestObject(); </script> <div id='form'> <form action="index.php?action={$action}&page=new_sent" method="POST"> <div id='page1'> <div class="column" style="width: 20%; border: 1px solid black;"> <fieldset> <select name="type" id="tf1" onchange="pobierzDane();"> {foreach $types as $type} {/foreach} <fieldset> <select id="warstwaDanych" > </select> </div>
DANE.PHP
<?php // połączenie z bazą danych $wynik = mysql_query("SELECT CT_modele.id, CT_modele.nazwa FROM CT_modele WHERE kategoria_id='$loginy'") $string = ""; { //echo ' <option value="'.$rek['id'].'"> '.$rek['nazwa'].'</option>'; } ?>
Generalnie wyczytałem że jest problem z interpretacją .innerhtml przez przeglądarkę IE dla tego moje pytanie brzmi nie gdzie jest problem tylko jak go obejść.... liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów dodatkowo dodam że PHP, HTML znam w miarę dobrze ale gorzej JS, kod podany w listingu to gotowe rozwiązanie jakie udało mi się znaleść w internecie dla tego jeżeli ktoś będzie miał jakieś uwagi albo pomysły związane z modyfikacją JS to łopatologicznie proszę

Wydaje mi się że najlepszym sposobem było by pobranie zawartości podzielonej jakimiś znakami np. ::NUMERID::NAZWA:: a potem za pomocą JS i wyrażeń regularnych wydobyć dane i powrzucać je w szablon zawarty w pętli. Gdybym miał to zrobić w php poradził bym sobie ale to musi być zrobione w JS i potrzebuję pomocy
Pozdrawiam
Dla dokładniejszego zrozumienia przedstawię jak wygląda kod po przejściu przez .innerHTML
POBRANE_DANE</option>
<option>POBRANE_DANE</option>
itd.......