Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Bitcoin - pooling
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
konrados
Hej,

Dostałem zadanie zrobienia czegoś co się nazywa pooling, chodzi o kooperację ludzi przy wykopywaniu bitcoina i być może innych walut.

No i gogle nie pomaga. Wygląda na to, że każdy kto ogarnia ten temat zachowuje to dla siebie. Jest ogrom tutoriali, ale raczej nie dla programistów.

Czy znacie może jakiś open sourcowy projekt, który realizuje pooling? Znalazłem tylko minery, a w tym projekcie nie o to chodzi.

Bardzo proszę o jakąś dyskusję w tym temacie, bo nigdzie w internetach nie mogę znaleźć podobnego tematu. Stackoverflow też nie pomaga.
Kshyhoo
Przenoszę do Hydepark.
konrados
Przenoszę do Hidepark.

No ale czemu no.... tam nikt nie zagląda.

Proszę o przerzucenie z powrotem do przedszkola. Nie jestem tutaj nowicjuszem, trochę pomogłem ludziom, teraz ja potrzebuję pomocy, a w hideparku nikt mi nie pomoże.
Kshyhoo
Cytat(konrados @ 23.02.2014, 18:53:04 ) *
Przenoszę do Hidepark.

No ale czemu no.... tam nikt nie zagląda.

Mylisz się...
konrados
Mylisz się.

Trochę już tu siedzę, no ale zobaczymy.
memory
Chcesz własnego pool'a postawic?

Otwórz jakikolwiek pool i zjedź do stopki
redeemer
Cytat(konrados @ 23.02.2014, 18:22:30 ) *
...
Wygląda na to, że każdy kto ogarnia ten temat zachowuje to dla siebie.
...
Nikt nie zachowuje nic dla siebie, sam protokół i zasada działania BTC jest jawna - nie ma tutaj ukrytej magii. Na początku polecam zgłębienie tematu "jak to działa". Zresztą gotowce też są dostępne, np. https://github.com/MPOS/php-mpos

Edit: "hidepark" ? smile.gif
in5ane
Cytat(redeemer @ 23.02.2014, 20:53:23 ) *
Edit: "hidepark" ? smile.gif
Toż to sarkazm. Zamiast luźnego parku, jest ukryty park.
konrados
Hej,

Dali mi kurde inne zadania, więc dopiero teraz wracam do tego tematu. Naprawdę jestem zielony i spodziewałem się, że jak zwykle znajdę odpowiedzi na stacku albo gdzie indziej, a nie w kodzie źródłowym, który jest słabo okomentowany i oczywiście nie możemy go użyć (zastosowanie komercyjne zamknięte).

@redeemer: dzięki, spojrzę na to, ale już teraz widzę, że słabo okomentowany.

Proszę, odpowiedzcie mi na parę pytań. Tak dla zupełnie zielonego. Naprawdę się naczytałem, ale nie kumam pewnych rzeczy (większości sad.gif ) Dwa dni spędziłem na https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page , dużo info, dla tych którzy chcieliby kopać lub uczestniczyć w poolu, mało dla programistów.

1. czym różni się "potwierdzanie transakcji" od "wykopania bitcoinów" - wiem tyle, że w którymś przypadków trzeba obliczyć (bitcoin) sha26(sha256(payload+noce)) - rozumiem, że w przypadku wykopywania nowych monet - ale co w przypadku potwierdzania transferwów - i czemu potwierdzanie przelewów jest prostsze?

2. Pooling: jakie dokładnie WIĘKSZĘJ części rozwiązują minerzy? Bo rozumiem, że pooling polega na tym, że wielu ludzi uczestniczy w kopaniu nowych monet oraz(?) w potwierdzaniu transakcji (czy to drugie to prawda?). Więc o co chodzi, co jest mniejsze/większe od "blocka"? Co właściwie robię, uruchamiając minera w połączeniu z poolem, rozwiązuję tranzakcje (potwierdzanie) czy wykopuję nowe coiny, czy jedno i drugie, i raz jeszcze: czym się różni potwierdzanie transakcji od kopania nowych walut (w sensie programistycznym/wymagań zasobów systemowych).

Innymi słowy, rozumiem rozwiązywanie zadania (szukanie hasha mniejszego niż aktualny poziom trudności) ale nie rozumiem za bardzo kto wygrywa, jaka jest różnica między potwierdzaniem transferu a kopaniem nowych monet. No i co to jest payload który ma być elementem rozwiązania haszha.

in5ane
Co do "payload":
Kod
When first run, the payload installs itself in the Documents and Settings folder with a random name, and adds a key to the registry that causes it to run on startup.
konrados
Dzięki za szybką odpowiedź, ale na pewno mówimy o tym samym? Ja mówię o protokole i mocno wydaje mi się, że payload jest jakąś częścią informacji z poprzedniego bloku informacji o konkretnym transferze.

Edit: wpisując Twoje zdanie w odpowiedzi wychodzi na to, że skopiowałeś to prosto z wiki nt CryptoLocker, bo nic innego google nie znajduje, hello?
in5ane
Myślałeś, że sam to napisałem? Jest masa ludzi, którzy nie potrafią znajdować informacji w Internecie. Potrzebowałeś takiej informacji, to Ci ją znalazłem i podałem. Reszty nie chciało mi się szukać.
konrados
Cytat
Myślałeś, że sam to napisałem? Jest masa ludzi, którzy nie potrafią znajdować informacji w Internecie. Potrzebowałeś takiej informacji, to Ci ją znalazłem i podałem. Reszty nie chciało mi się szukać.

Ehh... wiem, że tego sam nie napisałeś, chodziło mi właśnie o to, że umiem używać googla, a to co przekleiłeś z internetów nie za bardzo chyba pasuje do mojego pytania.

Czy ktoś umie odpowiedzieć? Proszę...

Aha, i drugie pytanie - czy jak jakiś serwis poolowy się chwali, że "haszujemy już 200GH/s" to czy to znaczy, że serwis ma 200 miliardów requestów z hashami kopiących na sekundę? ohmy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.