Hej,
Dali mi kurde inne zadania, więc dopiero teraz wracam do tego tematu. Naprawdę jestem zielony i spodziewałem się, że jak zwykle znajdę odpowiedzi na stacku albo gdzie indziej, a nie w kodzie źródłowym, który jest słabo okomentowany i oczywiście nie możemy go użyć (zastosowanie komercyjne zamknięte).
@redeemer: dzięki, spojrzę na to, ale już teraz widzę, że słabo okomentowany.
Proszę, odpowiedzcie mi na parę pytań. Tak dla zupełnie zielonego. Naprawdę się naczytałem, ale nie kumam pewnych rzeczy (większości

) Dwa dni spędziłem na
https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page , dużo info, dla tych którzy chcieliby kopać lub uczestniczyć w poolu, mało dla programistów.
1. czym różni się "potwierdzanie transakcji" od "wykopania bitcoinów" - wiem tyle, że w którymś przypadków trzeba obliczyć (bitcoin) sha26(sha256(payload+noce)) - rozumiem, że w przypadku wykopywania nowych monet - ale co w przypadku potwierdzania transferwów - i czemu potwierdzanie przelewów jest prostsze?
2. Pooling: jakie dokładnie WIĘKSZĘJ części rozwiązują minerzy? Bo rozumiem, że pooling polega na tym, że wielu ludzi uczestniczy w kopaniu nowych monet oraz(?) w potwierdzaniu transakcji (czy to drugie to prawda?). Więc o co chodzi, co jest mniejsze/większe od "blocka"? Co właściwie robię, uruchamiając minera w połączeniu z poolem, rozwiązuję tranzakcje (potwierdzanie) czy wykopuję nowe coiny, czy jedno i drugie, i raz jeszcze: czym się różni potwierdzanie transakcji od kopania nowych walut (w sensie programistycznym/wymagań zasobów systemowych).
Innymi słowy, rozumiem rozwiązywanie zadania (szukanie hasha mniejszego niż aktualny poziom trudności) ale nie rozumiem za bardzo kto wygrywa, jaka jest różnica między potwierdzaniem transferu a kopaniem nowych monet. No i co to jest payload który ma być elementem rozwiązania haszha.