Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: OOP i książki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

tak ostanio wytrwale poszukuję wszystkiego co dotyczy jakże modnego programowania obiektowego. W tym celu kupiłem sobie 2 książki Thinking in Java oraz Thinking in C++ autorstwa Bruce Eckela. I teraz pytanie, czy programowanie obiektowe we wspomnianej javie i c++ przekładają się na php questionmark.gif Wiem, że istnieją pewne różnice: deklarowanie zmiennych itp. Czy warto zaprzątać sobie głowę javą i c++, aby poznać dogłębniej php questionmark.gif Kupiłem te 2 pozycje, bo w sumie to nie ma książki, która dobrze opisuje obiektowy php, no a warto mieć czym się zająć winksmiley.jpg
hwao
Jasne ze warto :-)
Moze jezyki rozne ale zasada pisania ta sama
kubatron
Moim zdanie w C++ i javie więcej sie nauczysz obiektówki, i poźniej na php nie będzie ci sprawiać najmniejszej trudności :-)Ponieważ Java i C++ mają bardzo rozbudowaną obiektówke smile.gif
bela
w php5 model obiektowy ze baaaaaardzo podobny do tego javowego smile.gif
bela
Cytat(serafin @ 2004-11-12 18:10:38)
Ludzie nie wypowiadajcie sie o jezykach ktore nie znacie, w ktorych nie kodowaliscie bo tylko wprawiacie mnie w smiech ;D

uwazaj co mowisz cool.gif
hwao
@serafin
Ja nie mowie ze php ma taka sama obiektowke jak java/c++ tylko ze teoria sie przyda pojmowanie coto obiekt jakie powinien miec metody itp...

---
Ja nie mowie ze php ma taka sama obiektowke jak php ...
lol ale mi sie napisalo sorka :-)
primo
no i faktycznie zacząłem od thinking in java, podstawy są rewelacyjne. Kiedyś Scanner, który jest jakby nie patrzeć ekspertem tutaj wspominał o tej książce - jako doskonałe wprowadzenie do obiektówki, no i muszę przyznać, że się nie mylił. Czegoś takiego szukałem, aby to pojąć. Dzięki również za objaśnienie cech wspólnych omawianych języków. Wiadomo, jakby java czy c++ były takie jak php to nie nazywałyby się java czy c++ lecz php.
Seth
To ja jeszcze dodam jedna ksiazke, ktora bardzo sie przyda po przeczytaniu "Thinkin in Java":
Java. Wzorce projektowe
i to ne tylko do samej Javy winksmiley.jpg
bela
Seth: Nakład wyczerpany winksmiley.jpg
Seth
Jak widac dobre ksiazki szybko schodza biggrin.gif

W Empikach czy w Traficu pewnie sie znajdzie jeszce jakas kniga, a jezeli nie to mozna sie pokusic o "druk na zadanie" w helionie.
DeyV
serafin - swoją wypowiedzią pokazujesz, że niewiele jednak wiesz o programowaniu jako takim, i to niezależnie od wykorzystywanej platformy.

Dlaczego?
Bo osoba znająca te 2 języki nigdy nie będzie porównywać i wykazywać wyraźnych różnic, jakie są pomiędzy tymi językami. Nie ma potrzeby, ponieważ nikt nigdy nie chciał ukrywać, że języki te bardzo się od siebie różnią.
Oczywiste jest, że java jest w pełni obiektowa, a php nie.

Co w takim razie jest wspólne? To, że oba te języki pozwalają na bardzo podobne PROJEKTOWANIE aplikacji (oczywiście w ramach zastosowań dostępnych dla obu tych języków)
Czy to jest takie ważne? A jaka jest ważniejsza różnica pomiędzy tymi dwoma filozofiami programowania (czyli OOP a strukturalka) jak nie projekt?
Wystarczy zresztą przyjrzeć się jakiemuś dobremu schematowi UML dla aplikacji napisanej w Javie i w php, mającej podobne zastosowanie. Chyba nikomu nie będzie trudno dostrzec, jak wiele jest podobieństw.
Oczywiste jest, że kod będzie inny.
Jasne jest również, że pewne rzeczy łatwiej będzie zrobić w jednym a inne w drugim języku.
Jednak dla projektanta aplikacji to nie jest najważniejsze. Zresztą - chyba dla nikogo nie jest to szczególnie ważne.

Dlatego zachęcam wszystkich, uczących się pisać obiektowo, by wykorzystywali wszelkie dostępne publikacje dotyczące programowania obiektowego (czego TIJ jest świetnym przykładem) niezależnie od tego, dla jakiego języka są przeznaczone.

I choć nie zmienia to faktu, że są w Javie pewne mechanizmy, których bardzo mi brakuje podczas pisania w php, to jednak do wielu zastosowań php jest niezastąpione.

ps. cały czas mówię o PHP5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.