Sporo czasu upłynęło od ostatniego pytanie jakie zadałem, czas więc na kolejne.
Dzisiaj bardzo proszę o wsparcie w kwestii:
Formularz. w pierwszym polu mam podpięty skrypt odczytujący z bazy "na żywo" i gdy wpisujesz nazwisko, sprawdza czy takowe istnieje. Jeśli tak to wywala z boku w tabelce dane delikwenta.
Wszystko pięknie działa tylko, że te dane wywala w tabelce a ja chciałbym aby te dane lądowały w inputach i jakkolwiek radzę sobie z taką formą to nie potrafię (jeszcze) pobrać danych w inny sposób abym mógł rozrzucić je we wskazane miejsca.
Ktoś mocno zorientowany podpowiedział mi, że powinienem użyć JSON'a, przyznam się bez bicia - trochę poczytałem - ale nie za wiele jak narazie mi to pomogło.
jakby któryś z kolegów zechciał mi pomóc w tej kwestii. Poniżej skrypty.
Formularz:
<head> <meta charset="utf-8"> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="styles/service.css" /> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $("#nazwisko").keyup(function(){ var kw = $("#nazwisko").val(); if(kw != ''){$.ajax({ type: "POST",url: "szukaj_nazwisko.php",data: "kw="+ kw,success: function(option){ $("#results").html(option);}}); } else { $("#results").html(""); } return false; }); $(".overlay").click(function(){ $("#results").css('display','none'); }); $("#keywords").focus(function(){ $("#results").css('display','block'); }); }); </script> </head> <body> <div class="ajax_body"> <div id="inputbox" class="choice"> <form action="detale.php" method="post"> <table cellspacing="0" cellpadding="5"> <thead> <tr> <td> Nazwisko </td> <td> <tr> <td width="192"> Imię</td> <tr> <div id="results"> </div> </div> </div> </body>
Po stronie PHP:
require('includes/polaczenie.php'); $dane_klienta = $_POST['kw']; $query = "SELECT * FROM klienci WHERE nazwisko_klienta LIKE '".$dane_klienta."%' LIMIT 6" ; if($count > 0){ echo '<form method="post" action="detale.php"><table border="0" id="res" cellspacing="0" cellpadding="10"> <thead class="thead"><td nowrap="nowrap">Nazwisko</td><td nowrap="nowrap">Imię</td><td nowrap="nowrap">Adres</td> <td nowrap="nowrap">Numer kontaktowy</td><td nowrap="nowrap"></td></thead>'; { echo '<tr> <form action="detale.php" method="post"><td><input type="hidden" name="nazwisko_klienta" value="'.$row['nazwisko_klienta'].'">'.$row['nazwisko_klienta'].'</td> <td nowrap="nowrap"><input type="hidden" name="imie_klienta" value="'.$row['nazwisko_klienta'].'">'.$row['imie_klienta'].'</td> <td nowrap="nowrap"><input type="hidden" name="numer_domu" value="'.$row['numer_domu'].'"><input type="hidden" name="nazwa_ulicy" value="'.$row['nazwa_ulicy'].'">'.$row['numer_domu'].' '.$row['nazwa_ulicy'].'</td> <td nowrap="nowrap"><input type="hidden" name="'.$contact.'" value="'.$contact.'">'.$contact.'</td>'; } } else { } }
Jak powinien wyglądać/co zmienić po stronie serwera (PHP) i co zmienić po stronie przeglądarki (JS)
żebym mógł w chwili odczytu dane osobnika od razu wrzucić do inputów w formularzu ?
Pozdrawiam
php/js amator
przedszkolak