Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Obsługa errorów mojej aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ultear
Witam,

Zastanawiam się nad rozwiązaniem jednego z moich problemów, a mianowicie jak obsługiwać błędy, co mam na myśli? np.

Użytkownik dodaje jakiś rekord do bazy danych, ale formularz nie przeszedł walidacji, bo czegoś brakuje i teraz:

Gdzie zapisać treść błędu, tak aby ją wyświetlić na stronie formularza? Czy mogłoby byś to np. w sesji, i strona by sprawdzała czy dana sesja jest ustawiona, czy jakbyście to zrobili?

Proszę o poradzenie smile.gif

Z góry dziękuje za pomoc.
Turson
try catch
Ultear
Hmmmm, nie o to mi chodziło, otóż chcę wyświetlić jakieś małe okienko z treścią, czy akcja się powiodła, czy nie, a jeżeli się nie powiodła to dlaczego, z tym, żę nie wiem gdzie przechować do tego dane.
Turson
A czemu chcesz gdzieś przechowywać te dane? Po odebraniu danych z formularza możesz je walidować i wyświetlać komunikaty od razu
Ultear
Na białej stronie kontrolera?

Działa to w taki sposób

View(Formularz) -> Kontroler(Walidacja) ->JEŻELI SIĘ NIE POWIEDZIE -> View(Formularz)[Błąd]

JEŻELI SIĘ POWIEDZIE -> View(Zarządzanie)[Sukces]
Turson
Metoda walidacji może coś zwrócić przecież do widoku
vonski
Cytat
Czy mogłoby byś to np. w sesji, i strona by sprawdzała czy dana sesja jest ustawiona, czy jakbyście to zrobili?

Tak. Tak jest np. w CakePHP. Być może to Cię trochę natchnie smile.gif http://book.cakephp.org/2.0/en/core-librar...cation-messages
Ultear
Dziękuje Vonski, o to mi właśnie chodziło smile.gif
Daję pomógł smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.