Cytat
Celowo nie napisałem tego tutaj bo się spieszyłem. Jednak chodzi mi o to czy jest jakiś sposób żeby oddzielić PHP od HTMLa lub zminimalizować jego udział.
to co możesz od ręki zrobić, to zamiast mieszać PHP z MySQL i HTML tak jak wrzuciłeś:
<?php
//kod php
?>
<form method="post">
...logowanie...
</form>
<?
if(isset($_POST['zaloguj'].....
?>
</html>
możesz zrobić tak, że w pliku wszystkie obliczenia i dostęp do MySQL robisz na początku, a później dajesz tylko same zmienne:
<?php
if(isset($_POST['zaloguj']) { // tutaj jakis mysql ,np. SELECT user_name FROM .... WHERE. ......
// bla, bla
$userName = $row['user_name'];
}
if ($_GET['action'] == 'messages') {
/// jakis mysql...
// bla, bla, bla...
$messages = $row['user_name'];
}
// a w dalszej części pliku odwołujesz się tylko do zmiennych:
?>
Witamy, dziękujemy za zalogowanie, użytkowniku
<?php echo $userName ?>,
<ul>
Twoje wiadomości:
<?php foreach($messages as $msg) echo "<li>$msg</li>" ?></ul>
Tylko, że to jest partyzantka i sposób dla osób naprawdę leniwych (ja tak robiłem jak poprawiałem po kimś kod, i po prostu nie mogłem użyć szablonów), natomiast takie podejście i tak jest ciut lepsze od mieszania kompletnie wszystkiego naraz. No i w przypadku kiedy będziesz chciał przejść na szablon, bardzo łatwo zamienisz po prostu deklaracje, czyli np. wywalisz <?php echo $messages ?>, a napiszesz {{ messages }},czy coś podobnego. Ponieważ kod PHP/MySQL oraz wynikowe zmienne do szablonu($userName, $messages etc.) masz już wstępnie oddzielone.
ale tak naprawdę użycie szablonu to nie jest problem, wystarczy ściągnąć coś, zainstalować, popatrzeć na przykłady w necie.
Cytat
Tak jak mówiłem wiem co to MVC ale nie znam OOP żeby to stosować, to raz.
nikt ci nie każe zaawansowanego OOP robić, zwykle masz tylko jakiś mikrojęzyk szablonów (typu "w klamerkach podajemy nazwę zmiennej: {{ zmienna }}"), musisz je zainicjalizować, podać dane przez funkcję i wyrenderować, cała filozofia.