Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Operacje na tabelach i kolumnach z `xxx`
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZaXaZ
chodzi mi głównie o to że bez ` się normalnie robi np. "tabela.kolumna" a jak to jeśli jedno z tych ma `` lub oba?
nospor
`` oznaczaja, ze w tym jest nazwa kolumny lub tabeli. Ma to szczegolnie istotne znaczenie gdy bez sensu nadasz swojej kolumnie np. nazwie ORDER
Wowcza samo ORDER spowoduje blad, gdyz ORDER to slowo zastrzezone, zas `ORDER` nie spowoduje bledy, gdyz wowczas mysql bedzie wiedzial ze mowisz o kolumnie a nie o poleceniu mysql
ZaXaZ
Cytat(nospor @ 5.04.2014, 20:35:20 ) *
`` oznaczaja, ze w tym jest nazwa kolumny lub tabeli. Ma to szczegolnie istotne znaczenie gdy bez sensu nadasz swojej kolumnie np. nazwie ORDER
Wowcza samo ORDER spowoduje blad, gdyz ORDER to slowo zastrzezone, zas `ORDER` nie spowoduje bledy, gdyz wowczas mysql bedzie wiedzial ze mowisz o kolumnie a nie o poleceniu mysql

czyli jeśli kolumna lub tabela ew. oba mają to się robi `tabela.kolumna` zamiast `tabela`.`kolumna` czy innych wymysłów ?

--edit--
Patrząc na to że tabele/kolumny tworzyłem z `` a w phpMyAdminie wyświetla bez ` + porównując z twoją odpowiedzią = mój błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.