Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przesyłanie zdjęć między subdomenami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Aui06
Witam

Czy ktoś z was wie jak napisać skrypty uruchamiany w jednej subdomenie, ale umieszczający zdjęcia w drugiej.
nospor
A obie subdomeny są na tym samym serwerze?
Aui06
Tak, znajdują się na tym samym serwerze.
nospor
NO to nie rozumiem problemu... wrzucaj zdjecia do wspolnego katalogu do ktorego mają dostep skrypty obu domen.
Aui06
To nie przejdzie. Każda ma swój osobny katalog (nie ma wspólnego) i jest zabezpieczona tak jak by była osobną domeną.
A serwer jest na nazwa.pl
timon27
Najpierw mówisz że znajdują się na tym samym serwerze a następnie że na dwóch.
Masz jeden login i hasło do ftp?
Aui06
Są na tym samym serwerze. Tyle że każda subdomena ma osobny katalog i działa na zasadzie osobnej witryny internetowej.

Mam i to i to. Czyli jeden login i hasło do ftp (główne konto gdzie widzę wszystkie domeny i subdomeny) ale także do każdego z osobna (każda subdomena ma własne dane do FTP).
nospor
Mozesz w php łączyc sie ftp na drugą subdomenę i wrzucac jej zdjecia
Aui06
ohno-smiley.gif

Chodzi ci o jakiś konkretny skrypt PHP?

Bo jak napisać program obsługujący FTP to ja nie bardzo wiem nawet jak się do tego zabrać.
nospor
php juz ma gotowe rzeczy do ftp.... ty nie musisz calej obslugi pisac...
http://pl1.php.net/manual/en/book.ftp.php

timon27
Skoro masz jeden login to znajdują się w tym samym serwerze.
Będąc w public_html pierwszej domeny jeśli chcesz się dobrać do zdjęcia na drugiej to podajesz mniej więcej ścieżkę:
../../drugadomena.com/public_html/obrazki/smile.jpg
Nie możesz go wyświetlić, ale możesz np skopiować (i wtedy wyświetlić kopię):
  1. "../../drugadomena.com/public_html/obrazki/smile.jpg"
  2. ,
  3. "obrazki/smile.jpg"
  4. );
Aui06
Dobrze a czy jest metoda żeby usunąć dodany wybrany plik?
nospor
Tak, wszystko masz w linku co ci podalem
Aui06
Nospor miałeś rację prawie wszystko tam było.

Dziękuję bardzo mi pomogłeś.

Nie znalazłam tylko jak dokonać zmiany rozmiaru zdjęcia.
nospor
Pobierasz plik do siebie na serwer, zmieniasz rozmiar, ponownie wrzucasz na ftp juz ze zmienionym rozmiarem
Aui06
Dzięki za radę, ale mam ponad 600 zdjęć i nie mam czasu ich obrabiać.
nospor
Ale czy ja ci kaze je obrabiac recznie? Napisalem ci jak masz zrobic skrypt, ktory bedzie to robil za ciebie...
Aui06
W którym miejscu bo nie widzę.

A z tego skryptu ma korzystać kilka osób z rożnych komputerów nie mogę mieć żadnych stałych linków do lokalnych plików.
nospor
Cytat
Pobierasz plik do siebie na serwer, zmieniasz rozmiar, ponownie wrzucasz na ftp juz ze zmienionym rozmiarem

Aui06
To mi nic nie daje.

1) Nie wiem jak od lokalnie umieszczonego pliku uzyskać jego wymiary

2) Przy tej metodzie muszę na sztywno ustalić katalog gdzie ma trafić plik (inaczej jak mam go z powrotem wczytać). Jeśli ktoś będzie miał inny system (np. Linux) nic nie będzie mógł zrobić bo nie będzie posiadał tego katalogu

A nie da się wgrać kopi pliku na serwer z skryptem zmniejszyć a potem przerzucić na drugi serwer?
nospor
1) Biblioteka GD
2) Ja mowie o serwerze a nie o kompie uzytkownika..... Ty przeciez chcesz z jednego serwera operowac zdjeciami, ktore znajdują sie na drugim serwerze..... Kompuery uzytkownikow tutaj nie mają nic do gadania...
Aui06
ok, a jak się przesyła pliki pomiędzy serwerami?
nospor
No toć przeciez od tego zaczales ten temat.... FTP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.