Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zaawansowane PHP - jaka książka?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
delta9
szukam jakiejś lektury o zaawansowanym php (i to jest glowne pytanie, reszta to jakies moje rozterki i uwagi)

podstawy i troche kodowania mam za soba (mysql, smarty, jakies forum proste napisane, newslettery, proste zarzadzanie strona spod www itd)

chetnie bym zglebil obiektowosc, zasady pisania duzych systemow, jakies wzorce projektowe itd poniewaz chcialbym sie zajac php na powaznie, chcoc mam rozterki czy isc w php czy moze .NET + C#... (wiadomo najlepiej to i to ale czasu brak)

i takie pytanie przyszlosciowe bo ogolnie mam rozterki - warto powaznie sie zajac php czy w natloku setek ludzi ktorzy pisza w tym jezyku perspektywy pracy moga byc znikome? wiadomo ze licza sie umiejetnosci ale rynek moze okazac sie przepelniony (IMHO watpie aby mialo tak byc z platforma .NET)

ktos moze polecic jakas ksiazke lub ustosunkowac sie do moich komentarzy?
kurak
php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty. O książce. Masz tam programowanie z oparciem o wzorce projektowe, 3 rozdziały o buforowaniu, możliwości rozszerzania php i wiele wiele więcej (ani linijki z manuala i książek dla początkujących) GORĄCO POLECAM smile.gif
Strzałek
Też tą książekę polecam. Połowa ksiązki jest o podstawach, opisane funkcjie etc, a później są same przykłady. Jak stworzyć: CMS'a, Forum, Sklep oraz inne bardziej zaawansowane rzeczy. Również polecam !

PS: Dzięki tej książce umiem to co teraz umiem aarambo.gif
Vengeance
widzialem tę książkę i nie przypadła mi do gustu.
Może opisują tam jak zrobić forum/sklep ale wszystko to jest pisane tak samo jak zwyczajny licznik gości. wszystko strukturalnie z mieszaniem html w kodzie itd. itp.

Ja poleciłbym "PHP4 Aplikacje" wyd. Robomatic
sirrus
Tak, "PHP4 Aplikacje" to bardzo dobra książka, mam ją właśnie przed sobą. Autorzy to programistyczne "wygi", z długą praktyką, i podają nie tylko ciekawe przepisy na temat zaawansowanego php, ale również porady bardziej ogólne, dotyczące programowania, pracy zespołowej, planowania projektów itd.

W książce są poruszone bardzo ciekawe tematy na poziomie zaawansowanym, np. "klient IRC", "sesje", "CVS, "aplikacje trójwarstwowe", "abstrakcja bazy danych", "XML i php", "zastosowania praktyczne", "moduł php". Generalnie świetna książka, ale dla osób nieco bardziej obeznanych.

Wiem że na stronie Robomatic są kody źródłowe aplikacji, które co nieco mogą nam powiedzieć o zawartości książki.
hamlecik
Ja polecam "PHP4. Zaawansowane programowanie" wyd WROX przetlumaczone przez Helion. Zapowiada sie tez inna ciekawa ksiazka http://www.wrox.com/WileyCDA/WroxTitle/pro...0764572822.html.
Strzałek
gdzie można kupić tą książkę : PHP4 aplikacje ?
delta9
Cytat(kurak @ 2004-11-20 10:09:22)
php. Zaawansowane programowanie. Vademecum profesjonalisty. O książce. Masz tam programowanie z oparciem o wzorce projektowe, 3 rozdziały o buforowaniu, możliwości rozszerzania php i wiele wiele więcej (ani linijki z manuala i książek dla początkujących) GORĄCO POLECAM smile.gif

kupielm te ksiazke przeczytalem narazie 3 rozdzialy i poki co to wlasnie czegos takiego szukalem :-) rowniez polecam jak ktos nie chce manuala tylko naprawde cos ciekawego
Strzałek
ale w tej książce nie ma niektórych ważnych funkcji i w ogóle bez MANUALA SI NIE OBEJDZIE PRZY php.

PS: wie ktoś gdzie kupić php Aplikacje ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.