Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP]Porada odnośnie języka programowania.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
P4nch0
Witam.

Chciałbym zrobić w grze interaktywną planszę, do której użytkownik mógłby wrzucić przedmioty z ekwipunku jak np jakiś fotel, po czym mógłby korzystać z przypisanych do niego funkcji, np odpoczywaj, co zmniejszało by przypuśćmy zmęczenie.

Czy da radę zrobi taką interaktywność w javascripcie opartym o php? Czy lepiej jest wziąć się za flash?
Tutaj kolejne pytanie, czy sądzicie że gry w htmlu/php/javascript umierają i wypiera je flash czy HTML5 oparty o javascript rewolucjonizuje to? Czytałem o tym trochę ale były to zmienne posty sprzed kilku lat. Niestety programy do flash są bardzo drogie, ale zastanawiam się czy warto inwestować prace w grę oparta o javascript. Co sądzicie?

Proszę o podpowiedź, pozdrawiam.
NickOver
Według mnie (moge się mylić) jest sens robienia w php/js. Owszem, flash jest bardziej wydajny, lecz ma jedną, lecz wielką wade. Często nie działa na telefonach. Nie wiem jak inni, ale gdy gdzieś jadę wolę używać telefonu niż tabletu ponieważ tablet jest duży, a telefon mogę schować do kieszeni.

Co do twojego pierwszego pytania wydaje mi się że można tak zrobić (margonem.pl). Nie wiem jak u Ciebie to wszystko działa ale jeśli masz baze danych z polami to podmiana grafiki pola w bazie + nadanie temu polu jakieś wartości która to będzie wpływała na to co się wyswietli/zrobi. Od razu mówię że nie umiem js i piszę "na logike" więc mogę pieprzyć głupoty wink.gif.
P4nch0
Właśnie czytałem, że w JavaScript opira się to na poskładanych polach w jedną całośc, lecz nie wiem jak się do tego zabrac..
kujol
Poczytaj o tym:
http://www.w3schools.com/html/html5_draganddrop.asp
Greg0
myślę że do takiego front-endu warto by było użyć frameworka JS takiego jak Angular albo Ember
NickOver
Poszukaj w google silnika gry margonem. Jest na pewno, pobierasz za free i zobacz jak tam jest to rozwiązanie. Kiedyś też jakaś strona na której można było kupić gry via www miała coś takiego. Też radzę poszukać w google. Ale kojarzy mi się że to właśnie było robione na bazie mysql (ogólnie działało strasznie, ale będziesz miał od czego zacząć wink.gif).
P4nch0
Dziękuję za odpowiedzi. Doszedłem do wniosku, że wiele możliwości daje html5 plus java script, i myślę, że na tym spróbuję coś podziałac w połączeniu z PHP/Mysql.

A chciałem jeszcze zapyta co sądzicie o flashu? Czy wypiera go html5?
PrinceOfPersia

Cytat
Tutaj kolejne pytanie, czy sądzicie że gry w htmlu/php/javascript umierają i wypiera je flash

czemu PHP? Pomijając, że to forum o PHP, to nie jest to logiczne pytanie. Zarówno Po stronie serwera możesz mieć cokolwiek, nie tylko PHP(np. Pythona), jak i można Robiąc grę we Flashu, robić ją czesciowo w PHP.

Co do Flasha nie polecam. Nie w 2014 roku. To technologia spisana na straty, nawet Adobe inwestuje raczej już w HTML5. Tzn. na pewno jest parę powodów, dla którego można Flasha użyć, i dlaczego się jeszcze go używa. Ale to co piszesz akurat nie wydaje się być jednym z tych powodów.

Cytat
Chciałbym zrobić w grze interaktywną planszę, do której użytkownik mógłby wrzucić przedmioty z ekwipunku jak np jakiś fotel, po czym mógłby korzystać z przypisanych do niego funkcji, np odpoczywaj, co zmniejszało by przypuśćmy zmęczenie.

HTML/CSS + JavaScript + JQuery draggable

Cytat
Czy wypiera go html5?

tak.
P4nch0
Coraz bardziej nakreśla mi się droga smile.gif a jak to wszystko zapisywac? npto gdzie te przedmioty na planszy zostały? oraz np statystyki postaci? Poprzez PHP/mysql czy javascript ma takie funkcje?

Póki co zabieram się do czytania na poczatek Vademecum profesjonalisty "php/mysql" później coś o javascript smile.gif
Turson
Java to nie javascript.
Do bazy zapisujesz przy użyciu javascript+php, czyli ajax
P4nch0
Tak wiem,mialem na mysli javascript, już poprawione smile.gif aha, o ajaxie również czytałęm troche, ok czyli mniej wiecej mam nakreślone kierunki, dziękuję! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.