Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]galeria zdjęć z funkcjonalnością zdjęcia głównego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gawar
Witam, Mam galerie zdjęć w kórej chciałbym zaimplementować możliwość ustawienia zdjęcia głównego. Zdjęć nie mam w bazie danych tylko w katalogach, które są odpowiednio przypisane (do poszczególnych miejsc) np do Krakowa mam przypisane 4 zdjęcia i jedno chciałbym ustawić jako zdjęcie główne, z możliwością późniejszej zmiany tego zdjęcia. Zastanawiam się nad sposobem rozwiązania tego problemu. Myślałem żeby po ustawieniu zdjęcia głównego (za pomocą formularza i radio) zapisywać jego nazwę do bazy, a w przypadku zmiany robić update na tabeli. Czy takie rozwiązanie jest ok? Czy raczej sugerowalibyście coś innego?
nospor
Skoro nie korzystasz z bazy do obslugi zdjec to pomysl by nagle zaczac korzystac z bazy tylko dla oznaczenia zdjecia glownego wydaje sie bez sensu... zapisuj w pliku ktore to zdjecie glowne i juz.
gawar
generalnie system oparty jest o bazę mysql, po prostu baza nie jest wykorzystwana przy zdjęciach.
nospor
Tyle wiem. Moj poprzedni post nadal obowiązuje smile.gif
in5ane
Stwórz np. takie tabele, abyś w bazie przechowywał informacje o każdym zdjęciu.

Kod
gallery
id | title

Kod
gallery_images
id | title | path | type | gallery_id

W polu type zapisuj 1 jako zdjęcie główne, a 0 jako zdjęcie zwykłe. W skrypcie zrób sobie zabezpieczenie przy oznaczaniu zdjęcia, żebyś nie miał sytuacji, że w danej galerii masz kilka głównych zdjęć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.