Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony2] Assetic
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Resurrection
Witam.Piszę tutaj bo w dziale F nie mogłem wystawić wątku.
Zaczynam zabawę z Symfony2 i chciałem wykorzystać Assetic do ładowania css ale niestety gdy uruchamiam z kosoli assetic:dump nie tworzy katalogów ani danego pliku .
W wyglądzie przy podglądzie źródła podaje ścieżkę do stworzonego pliku css. Dodam, że mam ustawione use_controller: false i czyściłem cache.

Część kodu wykorzystująca Assetic wygląda następująco:
  1. <?php foreach ($view['assetic']->stylesheets(
  2. array('bundles/CoragemFrontend/css/*'),
  3. array('cssrewrite'),
  4. array('output' => 'csscompiled/stcom.css')
  5. ) as $url): ?>
  6. <link rel="stylesheet" href="<?php echo $view->escape($url) ?>" />
  7. <?php endforeach; ?>

Nie wrzuca błędu ale nie uwzględnia pliku css. Dlaczego nie mogę doszukać się stworzonego przez Assetic pliku css? Może go nie tworzy ? ale dlaczego? Proszę o wskazówki.
Crozin
1. Upewnij się, że zasoby z bundli zostały poprawnie przerzucone do katalogu bundles:
Kod
php app/console assets:install

2. Z tego co pamiętam wygenerowana nazwa bundla będzie w zapisana małymi literami, Ty zaś zapisałeś wielkimi - w systemach Uniksowych są to dwie różne ścieżki.
3. Co zwraca
Kod
php app/console assetic:dump
?
Resurrection
1. assets:install - wykonane poprawnie (ale tworzy tylko strukturę katalogów w bundles. Nie mam tam żadnych zasobów)
2. ścieżka jest ok bo gdy podpinam bez Assetic działa poprawnie (chyba, że pliki css mają teraz znajdować się w nowo wygenerowanej strukturze kat. ...sprawdziłem zmieniając ścieżkę na bundles/coragemfrontendmysql/css/* i oczywiście przenosząc tam plik css...nic to nie zmieniło)
3. gdy wykonuje assetic:dump komunikat :
  1. Dumping all dev assets.
  2. Debug mode is on.

czyli niby wszystko ok.

Ścieżka pokazana w źródle widoku /Tester3/web/csscompiled/stcom_part_1_style_1.css

Nie tworzy tej ścieżki ani jak ręcznie stworzę katalog csscompiled to nie umieszcza tam pliku.

Nie wyrzuca błędu czyli niby tworzy ale gdzie to jest i dlaczego nie funkcjonuje?
Crozin
Cytat
(ale tworzy tylko strukturę katalogów w bundles. Nie mam tam żadnych zasobów)
Powinny zostać utworzone katalogi, a w nich pliki z różnych paczek, z katalogów Resources/public każdej z nich.
Cytat
sprawdziłem zmieniając ścieżkę na bundles/coragemfrontendmysql/css/*
Jak widzisz bundles/CoragemFrontend/css/, a bundles/coragemfrontendmysql/css/ to trochę inne ścieżki. W dodatku żadnych plików nie powinieneś kasować - od tego jest assets:install.
Cytat
gdy wykonuje assetic:dump komunikat :
[PHP] pobierz, plaintext
Kod
Dumping all dev assets.
Debug mode is on.

czyli niby wszystko ok.
Oznacza to, że nie jest OK - generowanie zasobów rozpoczęło się, ale niczego nie było do przetworzenia/utworzenia (powinna pojawić Ci się lista tworzonych plików).
Resurrection
Cytat
Powinny zostać utworzone katalogi, a w nich pliki z różnych paczek, z katalogów Resources/public każdej z nich.

Doszedłem do tego że tworzy strukturę katalogów i kopiuje tam pliki css,obrazy

Podając ścieżkę bundles/coragemfrontendmysql/css/ utworzoną przez assets:install nadal po wykonaniu dumb nie pokazuje na wyjściu, że stworzył plik

Jak może być przyczyna?

-------------------------------------------------
Kolejny kroczek. Tworzy plik css ale jest pusty sad.gif i nie uwzględnia ścieżki którą podaje w kodzie. Po instrukcji dump na wyjściu :

Dumping all dev assets.
Debug mode is on.

20:45:13 [file+] C:/xampp/htdocs/Tester3/app/../web/css/1d5e969.css

Jeżeli ktoś zna przyczynę to proszę o wskazówkę. Jak powinna wyglądać poprawna konfiguracja assetic w pliku config.yml?

Moja konfiguracja:

1. assetic:
  2. debug: "%kernel.debug%"
  3. use_controller: false
  4. bundles: [CoragemFrontendMysqlBundle]
  5.  
  6. filters:
  7. cssrewrite: ~
  8.  

Niestety nie mogę znaleźć rozwiązania tego problemu. Wszystko ładnie pięknie w teorii powinno działać. Może zna ktoś link do strony gdzie dokładnie opisane jest rozpoczęcie pracy z Assetic. Nie mówię tu oczywiście o dokumentacji Symfony. Tak krok po kroku czyli... konfiguracja w symfony2(środowisko dev i prod) ... wykaz funkcji...przykłady zastosowania...napotykane problemy. Istnieje coś takiego :-) ?
ziolo
Nie wiem co może być nie tak:

Może jakiś bug z templetami php, a spróbuj tworzyć pliki w konfiguracji assetic:

Np ja tworzę tak:
  1. assets:
  2. main_css:
  3. inputs:
  4. - %kernel.root_dir%/../src/vendor/AppBundle/Resources/public/css/bootstrap.less
  5. - %kernel.root_dir%/../src/vendor/AppBundle/Resources/public/css/main.less
  6. filters:
  7. - less
  8. - cssrewrite
  9. - uglifycss
  10. output: css/main.css

I potem daje assetic:dump i działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.