Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyświetlanie zmiennych z configu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xart
Witam tworzę stronę internetową i mam na stronie np dwa linki do profilu na FB w dwóch różnych miejscach. I postanowiłem żeby nie zmieniać tych linków w dwóch miejsach przypisać sobie adres profilu do stałej w configu. No i podczas wyświetlania mogę oczywiście używać <?php echo STALA;?> tylko jak takich stałych mam pełno to na stronie będę miał bardzo dużo kodów <?php i ?> czy to obciąża w jakiś sposób stronę ? Czy są do tego jakieś specjalne metody ? Czy da się bez żadnego smarty itp żebym taką stałą/zmienną wyświetlał sobie np w klamerce {$zmienna} ?

.
jakub.drag
Aby wyświetlić stałą tak czy siak musisz wywołać PHP. W ten sposób tworzy się proste szablony.
Możesz zainteresować się ogólnodostępnymi systemami szablonów (np. Smarty). Ale na małą stronę jest to strzelanie z armaty do wróbla.
Xart
Tak ale mi system szablonów jest niepotrzebny..
Nie da się tego zrobić jakoś inaczej ?
Wazniak96
Możesz użyć skróconych tagów. Takie rozwiązanie też w jakimś systemie widziałem smile.gif

1. <?= STALA ?>
Xart
Tak, to wiem ale to nadal nie jest rozwiązanie, którego oczekuję ;/
Turson
Używam <?=cos?> na dość dużym systemie i nie zauważyłem spadku wydajności.
Xart
Turson, możliwe ;p ale ja bym wolał inaczej smile.gif Nie da się napisać jakiejś klasy etc. że jak dam klamry to samo będzie dodawać <? $zmienna ?> a ja napisze tylko {$zmienna} ?
Luna_s20
Da się, ale przez szablony, jak ci powiedziano. Jak nie chcesz niczego dużego, spróbuj to:
http://progress.salon404.pl/post/19,prosty...szablonow-w-php
(wystarczyło wpisać w google)
Przeczytaj komentarze, w nich jest link do poprawki.
Tak się upierasz na te {} że podejrzewam, że chodzi o stworzenie opcji językowych, ale i na to są gotowe rozwiązania w sieci. Zresztą, powyższy przykład dobrze się do tego nadaje.

Tutaj jest jeszcze coś:
http://funkcje.net/view/3/1/12764/index.html
Możliwe że o to ci chodziło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.