Wydaje mi się że ogarniam ale nie mam za bardzo czasu w tej chwili myśleć nad tym, jutro albo po jutrze odpisze czy coś uwskórałem.
@edit
Daniel, wziąłem twój kod kilka postów wyżej i nie działa, próbowałem naprawić ale nic to nie dawało. Szukałem na internecie czegoś na wzór tego i też nie działało. Taki error wyświetla "Parse error: syntax error, unexpected '=' in"
Przerobiłem co nie co ten kod, pozbyłem się jednego problemu i pojawił się kolejny. Kod wygląda tak:
echo '<div class="poziomo">'; for ($i=0; $i<=9; $i++) //pętla która liczy współrzędne od 0 do 9 poziomo
{
echo $i.' '; // pokazujemy wsółrzędną }
W tej chwili wygloda tak,
http://prntscr.com/3mkyma ale kiedy wartości się zwiększą np do maksimum wszystko się rozjeżdża,
http://prntscr.com/3mkz0c.
Próbowałem już to zablokować jakimś innym divem, próbowałem zostawić to tak jak było poprzednio ale wtedy tekst nasuwał się na mapę, próbowałem word-spacing i nic.
.poziomo{
float: left;
margin-left: 14px;
margin-top: -25px;
word-spacing: 27px;
}
I jeszcze jedno, gdzy dodaję do pliku
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
to wszystkie miasta znajdują się w lewym górnym rogu mapy, przetestowałem kilka żeczy i mogę stwierdzić że to coś wyłącza mi pobieranie stylów z pliku php.
@edit
Udało mi się zrobić bezbłędne wyświetlanie wiosek i współrzędnych, wszystko jest cacy. Pozostały mi tylko trzy problemy, funkcja GET, rozchodzące się górne współżędne i ten przeklęty doctype.
@edit
Napisałem coś takiego ale nie działa do końca jak chce. Jak klikam button odpowiedzialny za przesuwanie y lub x to działa bez zarzutów ale jak chcę przesunąć x i y to wraca mi do domyślnej wartości x lub y w zależności co piwersze się kliknęło. Czytałem na niecie że trzeba użyć pola hidden ale nie wiem jak.
if (!isset($_GET['x'])) { $_GET['x'] = 0; } if (!isset($_GET['y'])) { $_GET['y'] = 0; }
echo'<div class=\'strzalki\'>'; $y = (int)$_GET['y'] - 1;
echo "<form action='' method='get'>"; echo "<input type='hidden' name='y' value='$y' />"; echo "<input type='submit' value='/\'>"; echo'<div class=\'strzalki2\'>'; $x = (int)$_GET['x'] - 1;
echo "<form action='' method='get'>"; echo "<input type='hidden' name='x' value='$x' />"; echo "<input type='submit' value='<<'>"; echo'<div class=\'strzalki3\'>'; $x2 = (int)$_GET['x'] + 1;
echo "<form action='' method='get'>"; echo "<input type='hidden' name='x' value='$x2' />"; echo "<input type='submit' value='>>'>"; echo'<div class=\'strzalki4\'>'; $y2 = (int)$_GET['y'] + 1;
echo "<form action='' method='get'>"; echo "<input type='hidden' name='y' value='$y2' />"; echo "<input type='submit' value='\/'>";
@edit
Znalazłem rozwiązanie do tego get, w każdym buttonie zrobiłem nowe pole hidden i w zależności co button robił, czy zwiększał x czy y, czy zmniejszał dałem odpowiednia zmienną pobierającą x lub y w value i wszystko działa.
$a = (int)$_GET['x'];
$b = (int)$_GET['y'];
Pozostaje jeszcze tylko problem tego doctype i mapa będzie działała bez zarzutu.