Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kłopoty z ID i poprawnym wiświetlaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dezerterkts
Witam mam 3 tabele oraz 1 tabele wiążącą

+KLIENT
- idklient
-nazwa
-adres
+TOWAR
-idtowar
-nazwa
-ilosc
+PRACOWNIK
- idpracownik
-imienazwisko

tabela wiążącą
+SPRZEDAZ
-id
-idk
-idt
-idp

Zrobiłem żeby dodawało do tabeli SPRZEDAŻ id pracownika ktory sprzedal, id towaru ktory zostal sprzedany oraz id klienta który to wszystko kupił
po wpisaniu
  1. $sql = " SELECT * FROM sprzedaz";

wyświetla mi prawidłowo, lecz same ID, jak zrobić żeby zamiast ID wyswietlało mi przyporządkowane tym wartościa nazwy
wyświetla tak
1 | 3 | 6 | 7
a chce aby bylo np tak
1 | tomek | jogurt | tesco

walcze z tym juz 7 godzinę i nie mam zielonego pojęcia jak
a chcę aby do tabel dodawało po ID w tabeli wiażacej ale wyświetlało po nazwach
nospor
Musisz w zapytaniu dołożyć kolejne tabele, z ktorych informacje chcesz pobrać. Robić to możesz przy pomocy LEFT JOIN - patrz manual mysql
dezerterkts
Nie dokonca to rozumie, jak zmusic zeby zamiast id danej kategori wyswietlalo nazwe tej kategorii, czy musze ustawiac klucze glowne ? Co prawda w ksiazce znalazlem rozwiazanie problemu ale troche nie dokonca jasne jest to dla mnie
Rysh
Cytat(dezerterkts @ 27.05.2014, 16:21:27 ) *
Nie dokonca to rozumie, jak zmusic zeby zamiast id danej kategori wyswietlalo nazwe tej kategorii, czy musze ustawiac klucze glowne ? Co prawda w ksiazce znalazlem rozwiazanie problemu ale troche nie dokonca jasne jest to dla mnie

Nie ma co rozumieć, wszystko jest na przykładach opisane w manualu (nawet jeśli nie rozumiesz dobrze angielskiego).
Tak jak pisał nospor: LEFT JOIN - http://www.w3schools.com/sql/sql_join_left.asp
dezerterkts
świetny przykład (demo) - juz rozumie smile.gif
Dzieki nospor & Rysh
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.