Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opera - Rozmiar pudełka dla elementu liniowego
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
DavidPL
Witam,
Spotkałem się z następującym problemem i nie wiem jak go rozwiązać:
Mam element SPAN (lub np DIV z atrybutem inline) i chciałbym nadac mu dość konkretne rozmiary (tzn. w moim przypadku wysokość 67px i odstęp - padding - od góry 32 px). Pod IE wszystko działa zgodnie z założeniem natomiast Operka całkowicie olewa moje rozmiary jeśli nie wpiszę jej szerokości elementu.
Szerokości elementu nie moge podać bo będą tam różnej długości teksty, a po przekroczeniu podanej szerokości tekst wylewa się poza pudełko.
Jak zrobić aby po przekroczeniu podanych rozmiarów pudełko rozciągało się lub żeby można było uzyskać oczekiwamy rozmiar pudełka bez podawania szerokości?

--
Pozdrawiam,
Dawid Szałęga

P.S. Tylko nie piszcie że się nie da bo zostanie mi tylko się zastrzelić.
shima
Kod
min-height: xxx px;
DavidPL
Ale jeśli nie podam
Kod
width: xx px;

to dalej nic z tego, a jak podam to i tak po przekroczeniu tej wartości tekst mi wypłynie na zewnątrz pudełka. Nie ma jakiegoś sposobu na rościąganie podułka wraz z tekstem.

--
Dawid Szałęga
akubiczek
pokaż tu ten twój HTML bo nie wiadomo o co chodzi smile.gif
wassago
przeciez elementowi inline'owemu nie mozna przydzielic rozmiarow poprzez 'width' i 'height'..
zamieszales w tym swoim poscie, bo rozumiem, ze chodzi ci o cos takiego:
  1. <div style="height: 67px; padding-top: 32px; background-color: red; float: left;">
  2. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.
  3. </div>

ps. tylko nie pisz mi prosze 'przeciez pod IE dziala' bo zamorduje winksmiley.jpg
DavidPL
Chcę w górnej cześci strony zrobić menu.
HTML wygląda tak:
  1. <DIV class="naglowek">
  2. <DIV class="menu"><A href="index.php">MENU</A></DIV>
  3. <DIV class="menu"><A href="index.php">MENU 2</A></DIV>
  4. ...etc...
  5. </DIV>

a CSS wygląda tak:
Kod
.naglowek
{
    height: 67px;
    background-color: #00736E;
    background-image: url('naglowek-tlo.gif');
}

.naglowek .menu
{
    display: inline;
    padding-top: 42px;
    white-space: nowrap;
    background-image: url('naglowek-menu-tlo.gif');
}

Chciałbym aby elementy menu miały ładne tło - nie znam ich szerokości ani ilości (generowane dynamicznie).
W IE dosteję oczekiwany efekt, w pozostałych przeglądarkach nie (wiem że to raczej interpretacja IE jest niepoprawna ale doje to co chcę). Nie wiem jak to zrobić żeby działało wszędzie, a za wszelką cenę chcę uniknąć stosowania tabeli bo to by się mijało z celem.

--
Dawid Szałęga
wassago
zamien
Kod
.naglowek .menu {
  float: left;
}
yavaho
A moze zastosuj "float"?
Kod
.naglowek {
  width: 770px;
  background: #00736E url('naglowek-tlo.gif');
}

.menu {
  float:right;
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.