Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Linux]Prawa użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xart
Witam piszę w przedszkolu w temacie pokrewnym bo linux, ale może ktoś mi pomoże ;p
Mam serwer i ze względów bezpieczeństwa wyłączone logowania na root'a - tylko localhost i potem loguje się na niego za pomocą su.
Jest jednak problem z SFTP tam przelogować się nie da a użytkownik nie ma dostępu do niektórych katalogów....
Do tej pory radziłem sobie ustawieniem chown dla użytkownika na / - wszystkie foldery ale problem pojawia się jak stworzę nowy folder to wtedy nie mam uprawnienień...
Da się jakoś ustawić userowi prawa do all plików ?
Mlodycompany
A po co userowi prawa do wszystkich plików? Daj prawa do tych plików do których powinien mieć prawa, a nie do wszystkich. Po co mu wgląd w pliki systemowe i inne?
Pyton_000
Kod
chmod g+s /katalog -R

spowoduje że każdy nowo utworzony katalog będzie należał do grupy do której należy katalog na którym wykonujesz polecenie
Zainteresuj się też poleceniami setfacl i getfacl, dzięki niem można ustawić dziedziczenie praw w katalogach. W połączeniu ze stick-bit który podałem wyżej osiągniesz upragnione efekty smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.