Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prędkość wczytywania z tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
CPoDe
Witam. Interesuje mnie różnica prędkości między tymi dwoma sposobami wczytania:

1. $tablica[1] = string;
  2. element = $tablica[1];

VS
  1. $tablica[2] = string;
  2. $tablica[3] = string;
  3. $tablica[4] = int;
  4. element = $tablica[2].$tablica[3].$tablica[4];

Pytanie zadaję, ponieważ zastanawiam się nad dodaniem specjalnej kolumny($tablica wypełniona rekordami z bazy danych), aby wykonywać tą operację jak najszybciej.
tzm
http://www.phpbench.com/
Pyton_000
Dla PHP oba przypadki mają tak mikroskopijne różnice że chyba nie warto się nad tym zastanawiać.
No chyba że w ciągu jednego przebiegu robisz 10*1^10 takich operacji.

Choć ostatnio powiem szczerze to musiałem trochę sprofilować pewną aplikację i wyszło że ponad 2000 razy użyta w pętpli fukncja array_merge potrafiła się dość długo wykonywać (długo jak na ilość danych obrabianych)
johny_s
Cytat(Pyton_000 @ 12.06.2014, 06:09:54 ) *
No chyba że w ciągu jednego przebiegu robisz 10*1^10 takich operacji.

10 operacji też na aplikacji nie powinno zrobić wrażenia
Pyton_000
Hehe no widzisz smile.gif Chciał człowiek błysnąć intelektem a wyszło jak wyszło smile.gif
CPoDe
Niechcialbym spamowac tematami, dlatego tutaj prosiłbym jeszcze o odpowiedz w tym samym przykładzie ale na js a nie PHP.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ps. Czy mam rozumieć ze w tym linku do strony z testami, w jednym z nich foreach stworzony do tablic, kompletnie sobie nie radzi?
tzm
Masz sprawdzić, a nie spamować i pytania dodatkowe zadawać. Przecież to cała biblioteka do benchmarku i sprawdzania wydajności kodu. Przeczytałeś w ogóle co tam jest na tej stronie czy zerknąłeś na kilka diagramów i uznałeś że foreach nie da rady?
To zależy od masy czynników, ilości przechowywanych danych w tablicach najbardziej.
Weź człowieku... jak chcesz testy wydajności serwisu to poczytaj ... ile to kosztuję. Bo nikt za Ciebie nie sprawdzi.
CPoDe
Nie popłaca się jeszcze "kidzie" że spytałem. Gdybym miał czas na bawienie się w testy to nie pisałbym zapytania na tym forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.