gitbejbe
17.06.2014, 10:07:08
witam.
Jeśli źle wybrałem dział, to proszę o przeniesienie.
chciałbym zacząć przygodę z google adsence (lub w przyszłości z innym dostawcą reklam) i nie jestem w stanie wywnioskować po ich regulaminie czy stosowanie reklam w tzw oknach popup jest całkowicie niedozwolone. Nie mam tutaj jednak na myśli latające reklamy w które ciężko trafić itd.
A więc o to mają być za okna ?
Najprościej chyba mogę to porównać do popapów facebooka. Klikam na tablicy w czyjeś zdjęcie i pojawia się okno z powiększona fotką, komentarzami po prawej stronie a pod nimi reklamy (tak wiem, są to reklamy fb). Takie okno generowane jest jako nowy widok przez ajax. Dokonuje tego za pomocą biblioteki "magnificPopup". Taka forma umieszczania reklam również jest niedozwolona ?
vermis
17.06.2014, 11:19:59
Na początek zaznaczę, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale korzystam z AdSense.
Niestety jak dla mnie nie jest to jednoznacznie określone. W zasadzie google zabrania reklam w wyskakujących oknach i w "pływających okienkach" (https://support.google.com/adsense/answer/1354742?hl=pl&ref_topic=1271508) Ale można to interpretować, że reklama nie może być jedynym elementem "pływającego okna". Nie znalazłem nigdzie stwierdzenia, że warstwa jest traktowana na równi z oknem. Co do okien sprawa wydaje się oczywista:
https://support.google.com/adsense/answer/1..._pop-up_windows a warstwa w ogóle nie łapie się pod ten opis.
Reasumując, jeśli w wartswie było by więcej treści to ja zaryzykowałbym umieszczenie tam reklamy. W myśl zasady co nie jest zabronione jest dozwolone.
Chętnie zapoznam się z jednoznaczną wykładnią w tej sprawie.
gitbejbe
17.06.2014, 16:54:48
dzięki za odpowiedź.
pozwolę sobie zacytować to co podlinkowałeś:
"Reklamy nie można umieścić w żadnym oknie, które się wyświetliło na skutek działania innego niż kliknięcie przez użytkownika. Nie zezwalamy na umieszczanie reklam w żadnym oknie, w którym nie ma elementów nawigacji wstecz, do przodu ani edytowalnego pola adresu URL. Kodów reklam AdSense nie można wdrażać na stronach internetowych, z których usunięto elementy nawigacji."
Pierwsze zdanie jest spełnione. Użytkownik klikając na dany element (zdjęcie, film etc), wywołuje popupa z dynamicznie generowaną treścią. Zdanie drugie: jest nawigacja wsteczna, do przodu, link do przejścia do pełnego opisu. Mam pytanie co do edytowalnego pola adresu URL ? jak mam to rozumieć ?
3 zdanie również spełnione.
Czekam na dalsze wypowiedzi. Kwestia czy jest to dozwolone czy nie, wpłynie bardzo znacząco na mechanizm mojej strony.
EDIT:
i jeszcze jedno pytanie. Co z prawami autorskimi ? Google jasno wskazuje, że "nie mogą wyświetlać reklam Google na stronach internetowych zawierających treści chronione prawem autorskim, jeśli nie mają praw wymaganych do wyświetlania tych treści".
A co w przypadku umieszczania filmików z youtuba lub innych podobnych portali ? Co jeśli użytkownik ma możliwość wrzucenia zdjęcia na portal ? Mój serwis sam od siebie nie będzie stosował takich praktyk, jednak użytkownicy będą mieli taką możliwość - oczywiście stosując się do regulaminu strony w którym jasno będzie napisane, że każdy użytkownik odpowiada za to co wrzuca itd ?
EDIT 2:
co do wcześniejszego edita. Wycztałem, ze "Reklam Google nie można umieszczać w witrynach zawierających treści chronione prawem autorskim, o ile wydawca nie ma niezbędnych praw do wyświetlania tych treści lub kierowania na nie ruchu". Czyli jeśli jakiś użytkownik wrzuci zdjęcie lub film i do którego nie posiada praw - a przynajmniej ja jako administrator nie moge tego zweryfikować, to powinienem zadbać aby pod tym materiałem był np odnośnik ze źródłem tego materiału podpisany jako np "źródło". To wystarczy ?