Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczne tworzenie grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qtchb
Witam!

Mam bazę danych, w ktorej są informacje o książkach (tytuł, autorzy, dział do ktorego książka jest przypisana, fakt wypożycenia książki i jej zwrotu).

Całość jest udostępniona w sieci lokalnej jako moduł CMS - Md-Pro.

Ksiązki fizycznie są przechowywane na regałach w jednym pokoju. Ułożone są według działów, do których sa przypisane.

Chciałbym, aby przy odnotowywaniu faktu zwrotu książki na półkę, aby na stronie pojawiała się informacja, gdzie książkę odłożyć.

Chcę, żeby aplikacja podawała tę ifnormację na 2 sposoby:
- tekstowy - z tym sobie poradzę (w bazie danych zapiszę informację, na której półce i regale są przechowywane książki z danego działu),
- graficzny - z tym właśnie mam problem

Myślę, że można zrobić tabelkę, w której kolor pola będzie wpisany przez php po wykonaniu pętli, która sprawdzi, czy w bazie danych dla konkretnego działu (z którego pochodzi zwracana książka), pole danego miejsca na regale zawiera prawdę, czy fałsz i stosownie do wyniku poda color gray lub np. red.

Ale kurczę nie chcę, żeby przy kazdej komórce aplikacja wyciągała dane z bazy.

Czy można to jakoś w funkcji zapisać, żeby odbyło się wszystko za jednym connectem z MySQL?

Możecie z grubsza opisać mi konstrukcję funkcji (tzn. jak mniej więcej skonstruować pytanie do bazy, jak zapisać wyniki, jak te wyniki potem przetworzyć, żeby wyszło mi, która komórka ma być gray, a która red)?

Pozdr
Błażej Kucz

PS Nadmienię, że wydaje mi się, że w baza powinna wyglądać tak:
Tabela przechowywanie:
- nazwa działu (prawo cywilne, prawo administracyjne, prawo konstytucyjne...)
- miejsce (regał 1 pólka 1 lewo, regał 1 półka 1 środek, regał 1 półka 1 prawo, regał 1 półka 2 lewo itd).
Relacje byłyby 1 (dział) do wielu (miejsc na półce).

A może zrobić tak:
-nazwa działu
- nr regału
- nr półki
- strona

Co byłoby lepsze
ActivePlayer
Cytat
Czy można to jakoś w funkcji zapisać, żeby odbyło się wszystko za jednym connectem z MySQL?

wszystko bedzie za jednym connectem ale nie za jednym zapytaniem... mozesz ew zrobic
  1. SELECT * FROM ...
i zapisac wszystko do tablicy...
qtchb
no właśnie, też mi to przyszło do głowy,

spróbuję tak:
z bazy wyciągnę do tablicy nazwy tych regałów, półek itd, które sa prawidłowe dla danego działu książek,

przy kodzie tabeli, w miejscu, gdzie podaje się kolor wypełnienia pola tabeli, wstawię odwołanie do funkcji, która sprawdzi, czy dla danego pola i danego działu pole w tabeli bazy dot. położenia książek jest prawda, czy fałsz, jeśli prawda (czyli jeśli dział jest przechowywany w danym miejscu na regale), funkcja zwróci kolor np. red, a jeśli fałsz (na danym miejscu książki nei mają być przechowywane, funckja zwróci np. gray)

może tak się uda

a w bazie tabela będzie inaczej wyglądała:
- id
- dział
- opis (tu będzie tekst, np.: "Regał 1, półka 1, lewo");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.