Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Czy możliwe jest formatowanie obramowań tabel w czystym HTML ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Uriziel01
Witam serdecznie.

Muszę stworzyć szablon HTML który odzwierciedli taki plik pdf:http://screencast.com/t/Dnv3qhmSlU
Jedynym problemem jest to to że muszę (absolutnie nie mogę zmienić biblioteki) wykorzystać do tego bibliotekę HTMLDOC która całkowicie pomija style CSS i parsuje tylko czysty HTML.
Zacząłem więc wielokrotnie zagnieżdżać w Sobie kolejne tabele aby uzyskać zamierzony efekt, jednak nie mam pomysłu na dublujące się obramowania tabel?

Efekt który otrzymuje:
http://screencast.com/t/NgjFyT3NCs3

Czy istnieje jakaś technika która pozwala uniknąć tych nieprzyjemności bez wykorzystywania kaskadowych arkuszy styli, całkowicie po stronie starego dobrego HTMLa?

Mimo godzinnego google'owania na nic sensownego nie udało mi się 'wpaść'. Może istnieją choć sposoby deklarowania obramować miejscowych (tylko na pojedyńczą stronę komórki/wiersza ?) ?

EDIT:
Dodam też że absolutnie nie możliwe jest jakieś ręczne edytowanie stworzonego pliku pdf czy też inne operacje nie-zautomatyzowane, klient generuje setki tych plików przy każdej iteracji parsera.
trueblue
A gdyby pokombinować z colspan, przynajmniej w tych "przyklejonych" do krawędzi wierszach?
Resztę wciskać jako zagłębione tabele.
Uriziel01
Ja już w chwili obecnej w wielu miejscach musiałem wykorzystać colspan aby osiągnąć zamierzony efekt, jednak niestety nie wiem jak mógłbym to wykorzystać do wyeliminowania tych obramowań?

Jeżeli byłbyś tak miły i pokazał przykład, byłbym bardzo wdzięczny.

Kawałek kodu (nie śmiać mi się tam, to VIP guitar.gif ):
  1. <tr valign="top">
  2. <td colspan="21" valign="top">
  3. <table border="0" width="100%" cellspacing="0" cellpadding="0" valign="top">
  4. <tr align="right">
  5. <td width="30px">&nbsp;</td>
  6. <td width="90px"><small>06.kod rodzaju transakcji</small></td>
  7. <td width="100px">
  8. <table width="65px" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0" valign="top">
  9. <tr valign="top" align="center">';
  10. $html .= $this->generateInputRow('<td valign="top" width="20px;">', '</td>', 4, $row[6]);
  11. $html .= '</tr>
  12. </table>
  13. </td>
  14. <td width="20px">&nbsp;</td>
  15. <td width="140px"><small>07.kod powiazania transakcji Tak-1 Nie-0</small></td>
  16. <td width="23px">
  17. <table width="20px" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
  18. <tr valign="top" align="center">
  19. <td width="20px">1</td>
  20. </tr>
  21. </table>
  22. </td>
  23. <td width="80px" align="right"><small>08. kod transakcji podejrzanej</small></td>
  24. <td width="60px">
  25. <table width="100%" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
  26. <tr valign="top" align="center">
  27. <td width="33px">9</td>
  28. <td width="33px">9</td>
  29. <td width="33px">9</td>
  30. <td width="33px">9</td>
  31. </tr>
  32. </table>
  33. </td>
  34. <td><small>09. sposob wydania dyspozycji</small></td>
  35. <td width="20px">
  36. <table width="100%" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0">
  37. <tr valign="top" align="center">
  38. <td width="22px">9</td>
  39. </tr>
  40. </table>
  41. </td>
  42. </tr>
  43. <tr>
  44. <td width="10px">&nbsp;</td>
  45. <td width="120px">
  46. <small>10. numer dokumentu transakcji</small>
  47. </td>
  48. <td width="120px">
  49. <table border="1" width="120px" valign="top">
  50. <tr valign="top">';
  51. $html .= $this->generateInputRow('<td valign="top">', '</td>', 12, $row[10]);
  52. $html .= '</tr>
  53. </table>
  54. </td>
  55. </tr>
  56. </table>
  57. </td>
  58. </tr>
trueblue
Nie wiem czy dobrze myślę:

Trzy wiersze w środku tego fragmentu ("Transakcja wynikając z dyspozycji") jako zagłębiona tabela, lub wszystkie 5 pierwszy podzielić na komórki i używać colspan (nie rozjedzie się względem pierwszego i piątego wiersza).
I/lub może to: http://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?fi...tml_table_rules, ale nie wiem czy obsługuje to HTMLDOC
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.