Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Zend Framework] Jak zacząć pracę z Zend bez konsoli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vill
Hej!

Muszę w krótkim czasie nauczyć się Zend Framework. Szukam jakiegoś dobrego kursu, ale niestety wszystkie jakie znalazłam dotyczą instalacji, tworzenia projektu i pracy na konsoli. Założyłam w celu nauki darmowy hosting na cba.pl, ale nie mogę się z nim połączyć przez ssh. Jak na razie, wrzuciłam tylko folder z Zendem na serwer. W związku z tym, czy są jakieś tutki które tłumaczą jak ogarnąć podstawy także bez konsoli? A jeśli nie, jak stworzyć projekt i odpalić go na serwerze bez dostępu do konsoli?
irmidjusz
Po prostu zainstaluj całe środowisko php i serwer www na swoim komputerze i na nim się ucz... konsolę (command line) masz w każdym systemie operacyjnym.
webmaniak
Jeśli może to być kurs płatny to poszukaj na eduweb.
Turson
Konsola nie jest konieczna, ona tylko ułatwia sprawę, że jednym poleceniem utworzysz projekt, kontroler, widok, akcję itd. Ręcznie też można to robić.
Vill
Super, jak to ręcznie zrobić?
Damonsson
Skoro wrzuciłaś folder z Zendem to zrobiłaś już to samo, co miałabyś zrobić z konsoli.

Konsola robi za Ciebie rzeczy typu wyklikanie: utwórz plik/folder

Ściągnij sobie jakiś Skeleton z gotowym prostym przykładem, wrzuć na serwer i voila.
Turson
Cytat(Vill @ 19.07.2014, 21:24:41 ) *
Super, jak to ręcznie zrobić?

Jeżeli napiszesz zf create project test
to stworzy podstawowy kontroler i widok, plus folder

zf create action test
utworzy metodę testAction() w kontrolerze i widok

więc to wszystko mozna recznie.

Czemu uparłeś się robić to na cda a nie local?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.