Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]mysql_error() brak polskich znaków w komunikacie błędu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
@rtur
Kod php zwraca mi błąd jeśli rekord który chcę dodać do bazy jest już w bazie, ale czemu funkcja mysql_error() zwraca mi komunikat bez polskich znaków?
  1. Powtrzone wyst?pienie 'Cyndi Lauper Girls Just Want To Have Fun' dla klucza 'utwor'

Da się to jakoś naprawić ?
in5ane
No coś z kododwaniem jest nie tak. Nie wiem, jakie masz kodowania pliku, jakie kodowania bazy, tabel, pól. Ale coś w ten deseń zastosuj (tylko nie wiem, z jakim kodowaniem):
  1. mysql_query("SET NAMES utf8");
Dokładnie daj to przed zapytaniem INSERT.
MateuszRyaN
Ja zawsze używam poniższego kodu i nigdy nie miałem problemów:
  1. $base_host = 'localhost';
  2. $base_name = 'db_name';
  3. $base_user = 'user';
  4. $base_pass = 'pass';
  5.  
  6. $connection = @mysql_connect($base_host, $base_user, $base_pass) or die('No connection with MySQL server.');
  7. $db = @mysql_select_db($base_name, $connection) or die('Cannot connect to database.');
  8. mysql_query("SET CHARSET 'utf8'", $connection);
  9. mysql_query("SET NAMES utf8");
  10. mysql_query("SET CHARACTER SET utf8");
  11. mysql_query("SET collation_connection = utf8");
in5ane
Zacznijmy od tego, że mysql w PHP już się nie używa. Teraz albo mysqli, a najlepiej to PDO. A jeszcze lepiej to zaimplementować sobie jakiegoś ORM'a i nie ma żadnych problemów i szybko się w tym robi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.