Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Połączenie forów bez utraty treści
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kirkowa
Dzień dobry!

Na samym początku zaznaczę, że mój problem na razie jest czysto teoretyczny i chciałabym jedynie wiedzieć, czy się da zrobić, co chcę, czy absolutnie nie i mam zapomnieć o takim projekcie. A więc do rzeczy.

Wstęp. Można pominąć - w dużym skrócie chodzi o dwa PBFy.
Ze znajomymi prowadzimy łącznie dwa fora, a dokładniej dwie gry PBF. Dla niezorientowanych w temacie, spieszę z krótkim wyjaśnieniem. PBF, czyli Play By Forum, to rodzaj tekstowego RPG, gdzie rozgrywka toczy się przez pisanie kolejnych postów z poczynaniami, przemyśleniami i wypowiedziami prowadzonych postaci. Są kostki, jest Mistrz Gry, można umrzeć, można kogoś okraść, słowem - normalne RPG, tylko że na forum. Czy charakter forów jest istotny dla problemu? Nie wiem. Być może tak, bowiem do rozgrywki potrzebne są mody czy modyfikacje, które umożliwią choćby rzuty koścmi. Dodatkowo profle użytkowników na obydwu forach znacznie się różnią, bo oprócz nazwy użytkownika dochodzą statystki, ekwipunki i inne dodatki, obecne na jednym, a nieobecne na drugim forum. Znów - czy to ważnie? Nie wiem.

Zarys techniczny problemu.
Jedno forum działa na forumpolish, drugie na cba. Tak więc korzystamy z darmowych hostingów i gotowych skryptów forów. Z tego, co już zdążyłam się dowiedzieć, można przenieść forum z jednego do drugiego bez utraty treści. Jak? Nie wiem, ale się da i to mi musi na razie wystarczyć, bo i tak rozważania są czysto teoretyczne.

Problem.

Czas przejść do sedna. Wymyśliłyśmy sobie, by połączyć nasze dwa fora w jedno. I tu właśnie zrodził się problem. A dokładniej kilka na raz.
1. Czy da się to zrobić tak, by zachować wszystko to, co zostało napisane na jednym i na drugim forum, łącznie z kontami użytkowników?
2. I co z bazami danych? Byłyby dwie czy w jakiś sposób można je połączyć w jedną?
3. Jeśli dwie, to czy dałoby się to zrobić używając dalej gotowego skryptu forum?
4. Jeśli tak, to czy dałoby się to zrobić na darmowym hostingu?
5. Jeśli gotowy skrypt forum byłby niewystarczający - czy dałoby się go tak zmodyfikować, by wszystko działało?
6. Jeśli darmowy hosting okazałby się niewystarczający - czy posiadanie własnego serwera umożliwiłoby takie połączenie?

Jak już zaznaczyłam na początku, rozważania są czysto teoretyczne. Przynajmniej na razie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. I podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.
tzm
Cytat
Problem.
Czas przejść do sedna. Wymyśliłyśmy sobie, by połączyć nasze dwa fora w jedno. I tu właśnie zrodził się problem. A dokładniej kilka na raz.
1. Czy da się to zrobić tak, by zachować wszystko to, co zostało napisane na jednym i na drugim forum, łącznie z kontami użytkowników?
2. I co z bazami danych? Byłyby dwie czy w jakiś sposób można je połączyć w jedną?
3. Jeśli dwie, to czy dałoby się to zrobić używając dalej gotowego skryptu forum?
4. Jeśli tak, to czy dałoby się to zrobić na darmowym hostingu?
5. Jeśli gotowy skrypt forum byłby niewystarczający - czy dałoby się go tak zmodyfikować, by wszystko działało?
6. Jeśli darmowy hosting okazałby się niewystarczający - czy posiadanie własnego serwera umożliwiłoby takie połączenie?

1. Da się, ale taki integrator to cholernie skomplikowany temat i przynajmniej tydzień pisania przez osobę która serio - potrafi dobrze php.
2. To nie problem, wydaje mi się że taki integrator praktycznie przepisałby te bazy danych jeśli chodzi o ID postów, użytkowników, uprawnień, grup etc.
3. Masz dwa różne silniki forum czy ten sam?
4. Hosting nie ma znaczenia ale taką operację lepiej ogarnąć na kompie stacjonarnym i potem wgrać spowrotem nową bazę bo darmowy hosting będzie Ci to robił wieki i pewnie kilka poważnych errorów wywali.
5. Dałoby się.
6. Wystarczy xampp, serio.
Pyton_000
Przeniesienie całości na inny serwer nie ma problemu, przenosisz BD (export-import), kopiujesz pliki, zmieniasz config i działa (to tyle teori wink.gif )

Co do złączenia BD to tu jest większy problem. Jeżeli jest to coś pokroju phpBB to chyba jest jakiś skrypt który łączy 2 bazy ze sobą.
Jest to problematyczne i wymaga wyspecjalizowanego konwertera który zachowa integralność danych z obu baz aby nie namieszało się.
kirkowa
Obydwa fora są na phpBB, przy czym forumpolish ma więcej ograniczeń w panelu administracyjnym i nie można się dostać do plików przez choćby total commandera, jak w przypadku cba. Bazę danych wyeksportować można, choć przyznam szczerze, że jeszcze tego nie robiłam. No ale, od czego są instrukcje krok po kroku? Z tym to pewnie sobie sama poradzę. Więc tego nie traktuję jako problem, a rzecz, której jeszcze robiłam, po prostu.

Co do łączenia baz danych. Rozumiem, że mam dwie drogi: znaleźć gotowy konwerter/integrator albo kogoś, kto mi taki stworzy. Ale najważniejsze, że się da!

Pozwolę sobie teraz na rozważania teoretyczne idące nieco dalej.
Wyobraźmy sobie, że posiadam już konwerter/integrator, mam wyeksportowane dwie bazy danych w jednym miejscu, ogólnie - wszystkie przygotowania poczynione. Ile by trwał cały ten proces? Nie ukrywam, że nasze fora mają to do siebie, że zamknięcie na dłużej niż jeden dzień jest absolutnie wykluczone.
Pyton_000
Tutaj masz dla phpBB3
https://www.phpbb.com/community/viewtopic.p...5&t=1917165
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.