Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jaki typ pola dla rabatu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SmokAnalog
Cześć,

chcę stworzyć w bazie danych tabelę z rabatami (w procentach) dla poszczególnych użytkowników. Zastanawiam się jakiego typu pola najlepiej użyć. Pomysły:
  1. float
    Zapisywać rabat w skali [0, 1]
  2. decimal
    Tu też w skali [0, 1]
  3. tinyint
    A tutaj w skali [0, 100]

Dwa pierwsze pomysły są bardzo podobne, ale zastanawia mnie czy użycie float jest w pełni bezpieczne dla dokładności obliczeń, bo jak wiemy z tymi zmiennoprzecinkowymi wartościami różnie bywa. Czy to ma jednak jakiekolwiek znaczenie dla wyniku o tak małej dokładności, jaką jest kwota pieniężna (zaledwie 2 znaki po przecinku)? Drugi pomysł, czyli decimal, to bardziej pewny format - zawsze go używam do zapisywania kwot pieniężnych. Trzeci pomysł to już inna bajka, ale kusi mnie "pewność" takich danych. Liczba całkowita to jednak liczba całkowita, a i dane czytelniejsze i zajmują mniej (1 bajt). Wadą jest to, że trzeba dołożyć operację dzielenia w każdym zapytaniu, co jest trochę upierdliwe. W praktyce pewnie i tak to napiszę obiektowo, więc to nie będzie wielki problem, no ale podebatować można smile.gif

Jak Wy to widzicie?
nospor
Uzywaj pelnych liczb. Z tymi zmienno przecinkowymi zawsze ni z gruszki ni z pietruszki wyskakują glupoty.
kayman
rozwiązanie 3 jest najczytelniejsze i najmniej kłopotliwe na moje, matematyka w zapytaniu do bazy to naprawdę niewielki problem smile.gif

btw. jak chcesz zrobić 1 lub 2 też musisz w jakiś tam sposób przygotować dane więc tak naprawdę stawiałbym na czytelność danych w bazie
Pyton_000
3, łatwiej później tym operować
SmokAnalog
@nospor
Z decimalem chyba głupoty nie wyskakują, bo on jest zupełnie inaczej przetwarzany niż floaty.

@kayman
Czytelność danych w bazie mnie nie interesuje, nie będę czytał sobie bazy przed snem tongue.gif Matematyka jest upierdliwa o tyle, że jak będę liczył w stu miejscach cenę, to będę musiał wszędzie dodawać ten dzielnik. Chociaż tak jak mówiłem, najprawdopodobniej zrobię metodę do obliczania cen, która będzie wykonywała dodatkowe mnożenie przez rabat jako dodatkowe zapytanie. Nie odważę się dodawać rabatu do każdego zapytania osobno (bo wydajność, ble ble), bo zbyt łatwo o tym zapomnieć.

@pyton
Dlaczego łatwiej operować tinyintem niż decimalem w tym przypadku?

Rozwijam dyskusję, chociaż wbrew pozorom nie mam ciśnienia na decimal. Na tym etapie mogę jedynie powiedzieć, że float przegrywa z kretesem biggrin.gif
nospor
Cytat
Z decimalem chyba głupoty nie wyskakują, bo on jest zupełnie inaczej przetwarzany niż floaty.
Chodzi o liczby rzeczywiste. Niewazne czy decimal czy nie i tak predzej czy poźniej będą z tym kłopoty. Jesli wiec masz mozliwosc, a masz, to jedź na pełnych liczbach a unikniesz zbednych klopotow i przerobek
Pyton_000
Łatwiej bo to int, możesz sobie wyświetlać gdzie chcesz w postaci całkowitej wartości %.
A doliczenie rabatu w jednym miejscu to nie problem. poza tym mały zakres, miało pamięci.

Od decimal przy obliczeniu będzie tylko się różnił że do obliczenia int / 100 i nic więcej. reszta zostaje bez zmian w obu przypadkach.
kayman
Cytat(SmokAnalog @ 1.08.2014, 14:17:55 ) *
Czytelność danych w bazie mnie nie interesuje, nie będę czytał sobie bazy przed snem tongue.gif

zmienisz zdanie jak wyjdą głupoty w czasie testów, var_dumpów czy za rok będziesz miał do dopisania coś tam smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.