splatch
29.11.2004, 19:45:57
Interesuje mnie jak nazywacie swoje skrypty, bo sposobów jest bardzo wiele. Czy promujecie przez nazewnictwo swoją ksywę (jaco Portal) a może popisujecie sie znajomością angola (Simple Counter), czy wzywacie antycznych bohaterów lub filozofów?
Jestem ciekaw waszych odpowiedzi po części dlatego, że na razie sam nie mam swojego systemu. Jedyne na co wpadłem to używanie nazw księżyców Jowisza - a nazwy są interesujące - Mentis, Calisto, Ganimedes, IO, Europa itd.. Co wy na to?
Seth
29.11.2004, 19:59:55
Krotko i zwiezle np:
dkfjhsi_ufysd879y^f89d7sf89ds_f8d9sf7sd89hForum
splatch
29.11.2004, 20:04:24
@Seth: nie lepiej użyć
?
hwao
29.11.2004, 20:17:03
hehe widze ze Seth pracuje nad nazwami mp5 ;-))
Ja sam nie wiem jak nazywam poprostu szukam ladnie wygladajacych literek
Luke
29.11.2004, 20:44:13
po imieniu
Vengeance
30.11.2004, 15:27:54
to zalezy co nazywam
raczej dla licznika tekstowego nazwa przybiera 'licznik tekstowy' hehe ;]
prostych skryptow nie nazywam.
a np nazwe 'SlaVee' podpowiedzial mi znajomy i miala byc polaczeniem
wyrazu 'Slave' z moja ksywka 'Vee'.
roznie to bywa z nazwami.
wassago
30.11.2004, 16:14:10
Czesto spotykane nazwy to imiona bogow, np. moj projekt 'Eligos', potem dodajesz jakis nic nie mowiacy skrot i wszystko gra 'Eligos PMS'
shima
30.11.2004, 16:21:01
Współczuję współpracownikom.
Vertical
30.11.2004, 17:16:41
Ja zawsze stosuję połączenia, czyli łączę nazwę funkcji, którą ma pełnić skrypt, z jakąś nazwą własną
Acms

AcEngine AcEmplate... ;]
1) Ace cms
2) Ace Engine

3) Ace Template
cos w tym stylu, chyba nie musze nic wiecej dodawac.
.dragonfly
30.11.2004, 21:39:59
IMO nie lubie gdy ludzie nazywaja skrypty swoim nickiem. Nazwa powinno chociaz w minimalnym stopniu cos przekazywac. Po co taka reklama siebie na sile. Do nazw wiekszych rzeczy przywiazuje dosc duza wage, staram sie aby miala ona jakis sens, nie ide na latwize i nie nazywam czegos np. "blaBla engine "
Poprzednie nazwy wiekszych projektow:
- OneStar (jedna gwiazda)
- envie (z fr: zazdrosc, ochota, chęc)
Dobrze jesli nazwa jest tez latwa do wymowienia i szybko wpada w ucho. Jesli dany wyraz nie podoba mi sie od samego poczatku to nie zmuszam sie do niego. Potrafie szukac odpowiedniej nazwy nawet dzien. Ew. zwracam sie do kogos kreatywnego z agencji (hi kwedo) i pomysl gotowy :-DD
Hehe

Ok, ale nazwa nie ma znaczenia dla mnie... Po co mam siedziec godzine wymyslajac nazwe. Poza tym moje nazwy cos przekazuja

Ace CMS - chyba wiadomo o co chodzi, lub Ace TEMPLATE ? tez chyba jasne. Oczywiscie nazewnictwo swojch skryptow to sprawa indywidualna i zalerzy od podejscia czlowieka/programisty do tego. To czy nazwe frameworka Marchewka, czy moze po prostu Framework nic nie zmieni.
u mnie wszytsko zaczyna sie na RCX* a potem np news i versja
kszychu
1.12.2004, 11:46:23
Cytat(kAzu^ @ 2004-11-30 21:39:59)
nie ide na latwize i nie nazywam czegos np. "blaBla engine "
Skąd wiedziałeś jak nazwałem mój system?
Strzałek
1.12.2004, 15:45:20
ja próbuję pisać cms'a. Nie wiedziałem jak go nazwać. Wyszło coś takiego:
ABCms

ABC + CMS = ABCms
tak ładnie jakoś wygląda. A normalnie to próbuję jakoś z angielskiego brać ...
wszystkie pierdołki które udostępniałem nazywałem In + [news, book, sonda etc.] od nazwy strony inscripts

ale serw padł a chęci też ubyło i sie nie chce mi już nic pisac ;]
Bakus
1.12.2004, 23:20:04
U mnie sprawa jest prosta...
Każda nazwa musi pasować do prega (napisanego przez
jaco):
/IDN[A-Za-z _-]{2,32} [0-9]\.[0-9]\.[0-9](-[A-Z]{2,3})?/
gdzie 2 i 3 człon to odpowiednio - nazwa i wersja skryptu.
Przykłady nazw: IDN Signer 1.1.0-RC czy IDN CMS 0.9.1-CVS
@Bakus: ROTFL

niezła mysl

moze kiedys tez sie do czegos takiego ustosunkuje...? jest na to jakis copyright?
a ja programuję w php od jakichś 3 lat, napisałem "parę skryptów i systemów" i nie nadałem im ANI JEDNEJ nazwy...
Bakus
2.12.2004, 11:03:24
@Ive: po 1:
Cytat(Bakus @ 2004-12-01 23:20:04)
po 2: nazwa IDN nie jest co prawda w żaden sposób zastrzeżona i jest wieloznaczna (
Internet Dla Niepełnosprawnych,
International Domain Names i
IntraDom network), ale to ostatnie (
IntraDom network) najprawdoporobniej będzie miało znaczek ®
@bakus: heh.... chodziło mi o to że wg mysli takiej ... przeciez nie nazywalbym moich skryptow tak jak ty je nazywasz ==' bez przesady ... poza tym to bylo troszke zartobliwie napisane....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.