Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie ssh z Ubuntu z poza sieci.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Beniooo
Cześć, mam mały problem, otóż nie mam pojęcia jak w Ubuntu otworzyć porty, aby możliwe było połączenie przez ssh z dowolnego komputera, dowolnej sieci. Czy ktoś może pomóc?
Pyton_000
A coś więcej ? Chcesz zrobić tunel zwrotny?
Beniooo
Chciałbym, żebym mógł się po prostu połączyć i wydawać polecenia ;-)
sazian
jeśli masz publiczne IP to wystarczy zainstalować serwer i odpalić demona
Pyton_000
Wystarczy zainstalować pakiet ssh
Beniooo
Mam serwer ssh zainstalowany. To jednak coś z tymi portami, bo po localhoście mogę na spokojnie się połączyć, jednak z drugiego komputera z linuxa się nie da, sprawdzałem także pod windą przez PuTTy, ale też nic, a http://www.canyouseeme.org/ nie widzi ani 21, ani 22 ani nawet apacza na 80.
sazian
ten komputer ma publiczne IP ? Na pewno nie jest za NAT'em ?
Beniooo
Jak mogę to sprawdzić?
sazian
wpisz w konsoli
Cytat
ip a
i pokarz wynik
Beniooo
Kod
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
    inet 127.0.0.1/8 scope host lo
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 ::1/128 scope host
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP group default qlen 1000
    link/ether dc:0e:a1:9b:8c:e8 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet6 fe80::de0e:a1ff:fe9b:8ce8/64 scope link
3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc mq state DOWN group default qlen 1000
    link/ether 9c:b7:0d:ba:b1:db brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
26: ppp0: <POINTOPOINT,MULTICAST,NOARP,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN group default qlen 3
    link/ppp
    inet 10.216.250.248 peer 10.64.64.64/32 brd 10.216.250.248 scope global ppp0
Pyton_000
Jakaś kablówka, brak publicznego IP.
sazian
to jest wirtualna maszyna ?
tak czy inaczej jak się domyślam internet idzie przez ten interfejs ppp0, a na nim masz IP prywatne
Beniooo
A da się na publiczne zmienić?
sazian
raczej nie ale jeśli masz jakiś accespoint po drodze to możesz pokombinować z dyndns
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.