Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [htaccess]Skrypt php -> Obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RaiZeN
Cześć, bez zbędnego gadania powiem o co chodzi.
Jakiś czas temu dostałem od użytkownika z tego forum skrypt (?) htaccess który zmienia pliczek syg.php?nick=tekst na tekst.png, zmieniłem go na inny katalog i nie działa. Wyrzuca błąd 500 (błędna funkcja w pliku .htaccess).
Kod:
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^ip/(\w+)\.png$ ip/index.php?bg=$1 [L]

Z góry dzięki. smile.gif
nospor
No ale w pliku php teraz nalezy zmienic odwolania z NICK na BG. Zmieniles?

poza tym ACCESS to zupelnie co innego niz HTACCESS... nie mieszaj pojęc
RaiZeN
Cytat(nospor @ 25.08.2014, 17:45:30 ) *
No ale w pliku php teraz nalezy zmienic odwolania z NICK na BG. Zmieniles?

poza tym ACCESS to zupelnie co innego niz HTACCESS... nie mieszaj pojęc

Zmieniłem, sam plik php działa.
A co do drugiego to nie wiedziałem. :x
nospor
No dobra, to pokaz kod przed zmianą
RaiZeN
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^syg/(\w+)\.png$ syg/syg.php?nick=$1 [L]
nospor
No ale zmieniles tez plik php na index.php. Wczesniej miales inaczej. Jestes swiadom tej zmiany?

Bezposrednie odpalenie index.php z tym plikiem dziala? Sprawdzales? Bo teraz moze ci sie plik nie wyswietlac, bo plik index.php generuje tez inne rzeczy, ktore mogą zaklocac
RaiZeN
Sam pliczek działa, już mówiłem. Wcześniej było syg/syg.php?nick=tekst teraz ip/index.php?bg=bg1/2/3 i tak samo dałem w htaccess.
nospor
znak / nie zalicza sie do znakow slowa, wiec trudno oczekiwac by \w łapał twoj ciag /1/2/3
RaiZeN
Chodziło mi że jest index.php?bg=bg1 lub bg2 lub bg3. tongue.gif
nospor
A skad ja moge wiedziec o co ci chodzi? Podajesz przykladowy ciag to ci odpowiadam czemu nie dziala...
RaiZeN
Przepraszam. :x
Jest jakiś inny sposób na to?
by_ikar
Sposobów jest kilka, ale podejrzewam że ty byś chciał taki htaccess z opcjonalnymi parametrami, a tego się już nie da zrobić tylko na poziomie htaccess. Jednym ze sposobów jest przekierowanie całego ruchu na plik, i w samym pliku parsujesz link. Drugim sposobem jest stworzenie w htaccess dwóch linków, jeden pod drugim, gdzie w jednym będziesz miał jeden parametr, a w drugim dwa parametry. A w samym pliku php sprawdzać czy drugi parametr istnieje (co powinno się robić zawsze).
RaiZeN
Dobra, zmieniłem skrypt na 3 pliki, bg1.php, bg2.php i bg3.php. Idzie przepisać jakoś "zwyczajnie", bez żadnych parametrów czy innych bajerów?

Ehh, po raz kolejny okazało się że nie działa tylko z winy serwera. Dotychczas testowałem na 24tm.pl, przeniosłem na 000webhost.com i działa, wybaczcie moją głupotę.

//Do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.