Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Niewłaściwe miejsce wykonywania funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lukis92
Witam.
Mam problem z tym, że metoda nie wykonuje się w tym miejscu którym chcę. Wiem, że to może głupio trochę brzmi ale to kod:

1. print 'Tytuł: '.$json[0]->{'title'}.'<br />'.
  2. 'Tytuł oryginalny '.$json[0]->{'titleOrginal'}.'<br />'.
  3. 'Rok produkcji '.$json[0]->{'yearProd'}.'<br />'.
  4. 'Gatunek '.genre($json);

oto funkcji genre:
  1. function genre($d)
  2. {
  3. $n = count($d[0]->{'genre'});
  4. for($i=0; $i<$n; $i++)
  5. {
  6. echo $d[0]->{'genre'}[$i].',<br /> ';
  7. }
  8. }

Rezultat:
Cytat
Mystery,
Policja,
Przestępstwo,
Dreszczowiec,
Powieść kryminalna,
Dramat,
Czarny humor,
Psychological thriller,
Suspens,
Action,
Tytuł: Dexter
Tytuł oryginalny
Rok produkcji 2006
Gatunek

Wyświetla się na początku a ja chcę aby wyświetlał po napisie gatunek. W czym tkwi problem?
Z góry dzięki za pomoc.
nospor
Poniewaz najpierw wykonuje sie funkcja genre(), ktora jest w print a dopiero potem print.

Twoja funkcja genre nie powinna miec ECHO tylko powinna zwracac tekst...
A jesli chcesz zostawic ECHO w genre, to masz to wykonac po print a nie w print...
  1. print 'Tytuł: '.$json[0]->{'title'}.'<br />'.
  2.  
  3. 'Tytuł oryginalny '.$json[0]->{'titleOrginal'}.'<br />'.
  4.  
  5. 'Rok produkcji '.$json[0]->{'yearProd'}.'<br />'.
  6.  
  7. 'Gatunek ';
  8. genre($json);

Takie podstawy...
Damonsson
nie echo, a return w metodzie.
nospor
@Damonsson ale ty tak dosłownie?? Jak da return zamiast ECHO to petla mu sie wykona tylko raz...
Lukis92
Dzięki wam za pomoc. Takie proste rozwiązanie a tyle było rozkminy smile.gif
Damonsson
Cytat(nospor @ 27.08.2014, 10:36:56 ) *
@Damonsson ale ty tak dosłownie?? Jak da return zamiast ECHO to petla mu sie wykona tylko raz...

Właśnie miałem dylemat czy dopisywać otoczkę, ale założyłem, że sobie poradzi. ph34r.gif
nospor
Lepiej zakładaj, że jak piszesz coś dosłownie, to 99% poczatkujacych userow tego forum potraktuje to wlasnie dosłownie. A z Twojego postu wynikało wyraźnie, że ma podmienic ECHO na RETURN wink.gif
Damonsson
Nie wierzysz w ludzi sad.gif Ale racja, racja, przyznaję, zbyt duży skrót myślowy. Ważne, że wyjaśnione.
nospor
Cytat
Nie wierzysz w ludzi
Tu nie chodzi o wiare czy nie wiare. Po prostu widze jaki jest poziom świeżakow od kilku lat. Nie piszę tego personalnie do autora tego wątku, ale ogólnie. I niestety poziom ten nie jest zachwycający: zero własnego myślenia, co podasz, tak wkleją, bez żadnego namysło. Co napiszesz ogolnie, to tak zrobią, bez żadnego namyslu. Oczywiscie, zdarzają się wyjątki ale z każdym rokiem co raz rzadziej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.