nie mogę przebrnąć przez jeden temat. Otóż po wykoanniu poniższego kodu w bazie danych w tabeli kursanci po update pole robi się puste a nie zmienione.
Od początku idąc mam plik kursanci.php w którym:
<form action="index.php?p=edytuj_kursanta" method="POST"> <input type="submit" value="" class="submit_kursanci" /> <table id="kursanci-tabela"> tutaj cała tabela <?php $sql = (" SELECT * FROM kursanci"); $tabela[]=$wiersz; } $a=1; foreach ($tabela as $wiersz){ ?> <tr class="wiersz_kolejny_kursant"> <td class="kolumna_checkbox"> <input type="checkbox" name="jakieid" value="<?php echo '' .$wiersz->id. ''?>" id="checkid"> </td> reszta tabeli <?php $a+=1; } ?> </table> </form>
Plik ten wypisuje mi wszystkie osoby które mam w tabeli kursanci. Z lewej strony tabeli mam checkboxy przy każdej osobie. Zaznaczam tego checkboxa daję edytuj i pojawia mnie się ta konkretna osoba w pliku edytuj_kursanta.php :
edytuj kursanta <br /> <?php $jakieid = $_POST['jakieid']; $imie = $_POST['imie']; ?> <?php $sql = (" SELECT * FROM kursanci WHERE id='$jakieid'"); $tabela[]=$wiersz; } foreach ($tabela as $wiersz){ ?> <table class="dodaj_nowego_kursanta_tabelka"> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Imię: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Nazwisko: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Kurs: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Rocznik: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Telefon: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Dni kursu: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Opłata: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Opłacone: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Multisport: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Adres: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> E-mail: </td> </tr> <tr class="wiersz_nowy_kursant"> <td class="kolumna_nowy_kursant"> Data rozpoczęcia: </td> </tr> </table> <?php } ?> <?php ?> <form action="index.php?p=edytuj_kursanta" method="post"> <input type="text" name="imie" class="input_nowy_kursant" /> <input type="submit" value="zmień" /> </form>
W tym pliku tak jak napisałem wypisuje mnie się już konkretna osoba oraz pole input do wprowadzenia zmiany, w tym wypadku chodzi o zmianę imienia. Niestety jak wpisuję jakieś imię daję zmień, pojawia mi się tylko puste pole inputa oraz przycisk zmień (czyli bez poprzedniej tabelki) oraz w bazie danych pole wcześniej wypełnione staje się puste.
Generalnie nie upieram się, że ten sposób edycji oraz zmiany od razu danych był dobry i trzeba go "naprawić". Jeżeli macie jakieś sugestie jak to łatwiej zrobić to bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam