Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Kodowanie po raz setny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Baku12345
Witam
Mam taki problem, otóż z pewnych przyczyn polskie znaki nie wyświetlają mi się prawidłowo w PHPMyAdmin-ie i nie wiem co może być tego powodem.

Pierwsze co zrobiłem, to sprawdziłem plik php. Jak widać na obrazku po lewej, strona wyświetla się prawidłowo, po prawej również wydaje się być ok.
Plik jest zapisany w UTF-8 i w nagłówku jest UTF-8

Link do obrazka
Wnioskuję więc, że to nie problem ze stroną, gdyż dokładnie te same znaki co wprowadzam są potem wyświetlane (czyli kodowanie jest ok).

Niestety po wejściu do PHPMyAdmin-a już nie jest tak fajnie

Link do obrazka
Zamiast polskich znaków wprowadzonych jak po lewej widać krzaczki.

Kodowanie bazy wydaje mi się, że prawidłowo ustawiłem, chyba że coś przeoczyłem, ale nie sądzę

Link do obrazka
Kodowanie bazy to utf8_unicode_ci, kodowanie tabel tak samo i kodowanie poszczególnych kolumn również tak samo

Proszę o pomoc co tu jeszcze można zrobić żeby to naprawić, by i w PHPMyAdmin-ie znaki były wyświetlane prawidłowo.

I jeszcze jedno na stronie głównej PHPMyAdmina nie mogę zmienić kodowania z utf8mb4_unicode_ci na utf8_unicode_ci

Link do obrazka
Po rozwinięciu listy i wybraniu kodowania pisze przez jakąś sekundę "Wczytywanie..." i wraca do kodowania utf8mb4_unicode_ci.
Czy to ma jakieś znaczenie? Dlaczego tak się dzieje?? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
kamilo818
Miałem taki sam problem.
U mnie zadziałało jak wstawiłem linijke :

1. mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

Może tobie też pomoże.
Baku12345
Dzięki wielkie, zadziałało smile.gif Pytanie tylko dlaczego to dopiero teraz zadziałało, a wcześniej nie?
Jest to sposób sztuczny trochę, wymuszający zastosowanie odpowiedniego kodowania, a jak to zrobić w sposób naturalny?

I proszę jeszcze o odpowiedź na drugie pytanie, tzn dlaczego nie mogę zmienić kodowania na stronie głównej PHPMy admin-a?

Po rozwinięciu listy i wybraniu odpowiedniego kodowania pisze przez sekundę "Wczytywanie..." i wraca do kodowania utf8mb4_unicode_ci.
Co może mi uniemożliwiać zmianę tego kodowania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.