Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] stopka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szkut
Witam,

Proszę o wyrozumiałość jestem laikiem - samoukiem, na podstawie literatury dla początkujących oraz przeszukiwań internetu uczę się z zainteresowaniem (puki co) css. Posiadam teraz zadanie (jest to moja pierwsza strona) - zmodyfikować wygląd sklepu sportowego. Strona jest na silniku prestashop 1.5, a ja grzebie i babram się w css - www.kuguar.pl. szablon strony jest defaultowy - ja go jedynie modyfikuje.

Moim problemem jest stopka. W zamyśle zdjęcie w tle ma być nie do ruszenia i zlewać się z szarym tłem jadąc w dół skrolem, stopka również jest w kolorze szarego tła, tak aby sprawiała wrażenia całości. Wszystko jest spoko gdy strona ma odpowiednią dłógość lub nie użytkuje się strony w roździelczości 1920x1080 (puki co w takiej roździałce odkryłem problem). W tedy to tło jest skalowane na całą stronę, a stopka jest nie pod zdjęciem, które ma się ze stopką zlewać tylko na zdjęciu. Troszkę to może w pisemny sposób zaplątałem, ale proszę zobaczyć samemu, taki problem występuje na stronie głównej: www.kuguar.pl.

Pozdrawiam, Paweł Kuźma
kreatiff
Ja bym zmienił w css dla #footer kolor tła na transparent i już.
Te białe litery wyglądają dobrze zarówno na ciemnym, jednolitym tle jak i na tle zdjęcia.

Przesuwanie stopki w dół i przez to sztuczne wydłużanie strony by zawsze była pod zdjęciem jest w moich oczach kiepskim rozwiązaniem.
djgarsi
Można to zrobić inaczej. Jeśli dobrze zrozumiałęm to:
- w programie graficznym zapisz w png ten gradient z dołu zdjęcia - ważne żeby gradient miał przezroczyste tło i np 1px szerokości,
- rozszerz kontener na 100% szerokości i nadaj mu tło tego gradientu z właściwością repeat-x (powielanie w poziomie),
- wyśrodkuj sobie stopkę i gotowe.

Uzyskasz w ten sposób efekt taki, że obojętne na jakiej wysokości będzie stopka, tam będziesz miał to "zszarzanie" tła do dolnej krawędzi stopki.
Mam nadzieję, że rozjaśniłem sprawę smile.gif
szkut
Dziękuję za podpowiedzi, przyznam, że najprościej dla mnie oraz pod gust przypadła mi podpowiedz "transparent". Było to tak banalne, że aż nieosiągalne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.