Od pewnego czasu samodzielnie ucze się php, napisałem pewną obszerną strone strukturalnie - działa fajnie ale straszny bałagan w kodzie.. Teraz zaczałem uczyć się oop i mvc, przeczytałem mase teorii, staram się przeglądać przykłady (skrypty phpbb3 czy smf to jakaś porażka z kodu dla mnie..) i poległem na prostych rzeczach, tak prostych, że aż zły jestem ^^ od wczoraj szukam rozwiązania i nie bardzo wiem w co uderzyć..
kod pliku models/config.class.php
<?php { include("errors/access.html"); } /** * * połączenie z bazą danych * */ try { $baza = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=forti_arturs;charset=utf8', 'forti', 'Schroeder78'); } catch(PDOException $e) { } class config { public function load_config($tabela) { try { $cms_config_request = $baza->query("SELECT * FROM '$tabela'"); $this -> $cms_config = $cms_config_request->fetch(); return $this -> $cms_config; } catch(Exception $exception) { } } } ?>
i mam problem w klasie config.. wiem że load_config jest kompletnie źle napisane..
wywołanie tego w pliku index.php (później przeniosę to do kontrolera):
<?php require_once("models/config.class.php"); /** * * ładujemy domyślny styl strony * */ $cms_config = config::load_config(cms_config); include("views/{$cms_config["cms_style"]}/index.php"); ?>
wiem, że config::load_config i klasa config wogóle ze sobą nie współgrają i że całość tego to jakiś kompletny bajzel nad którym część z was się uśmieje

Co chce osiągnąć: zwrócić tabele cms_config w postaci oczywiście tablicy.
siedzę nad tym od dłuższej chwili i jedyne co potrafie zrobić to pobieranie tej tabeli wyciągnąć poza klase.. -,-
edit:
serwer zwraca mi błąd:
Fatal error: Call to a member function fetch() on a non-object in /home/forti/domains/arturs.pl/public_html/models/config.class.php on line 30
wiem co on oznacza ale nie mam pojęcia jak to rozgryść inaczej.