Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PC-BSD oddzielna partycja na system
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
adi456
Witam,

Chciałbym zainstalować pc-bsd 10, mam 1 dysk chciałbym podzielić go na 2 cześci tak żeby przy kolejnej instalacji pliki nie były kasowane (tak jak sie to robiło z łajnami windosowskimi). Cieżko znaleść coś na ten temat. Przy instalacji GUI jest możliwość wybrania partycji, ale nie można tworzyć nowej. Pomoże ktoś?

Probowałem instalować system obok plików wybrałem partycje na której były pliki chyba ad0s1 bo nie widziałem możliwości jakichkolwiek zmian, rozumiem że z plikami już sie pożegnałem?
Pyton_000
Chwila Googlania: http://www.pcbsd.pl/dokumentacja/chap2.3.html
adi456
szukałem czytałem, podany opis musi być do jakiejś starszej wersji bo w wersji 10 wygląda to zupełnie inaczej
Pyton_000
Wiem, ludzie piszą że im się to nie podoba że z każdą wersją instalator jest ni w kij ni w oko podobny do poprzedniego.

Ale zasada pewnie jest ta sama jak w poprzednich. Gdzieś musi być instalacja zaawansowana, jak nie przy partycjonowaniu to gdzieś na końcu. Odpal sobie instalkę na jakiejś VM i posprawdzaj.
adi456
jest opcja zawansowana bez GUI (terminal) i ciezko będzie to ogarnąc i zrobić jak należy, a zalezy mi zeby pliki były na 100% oddzielone od systemu
Pyton_000
Bez GUI to pewnie będzie GUI terminalowa tak jak w Debianie czy się mylę?

[update]
ftp://ftp.pcbsd.org/pub/handbook/10.0/pcb..._en_ver10.0.pdf
strona 46
adi456
odnośnie trybu Expert Mode pisze tylko

FreeBSD Expert Mode
If you select FreeBSD expert mode, you will be prompted to launch a terminal where you can use command line
utilities such as bsdinstall or sysinstall to manually configure the partitions. When you are finished, type exit to
leave the terminal, then click “Next” to review the disk summary. If you wish to change anything, use the
“Back” button to return to a previous screen. Otherwise, click “Finish” to leave the wizard and return to the
“Disk Selection” screen.

czyli pozostaje użycie fdisk, nie wydląda skomplikowanie tak więc biore się do pracy. dzięki za pomoc.

P.S. jedyny minus PC-BSD to brak netepad++ a ciężko przyzwyczaić się do innych kolorów składni tongue.gif jak tylko pojawi się jakiś edytor w kolorach notepada++ to bardzo proszę o info.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.