Dejmien_85
22.09.2014, 06:53:55
Witam szanowne grono,
Hmm, każdy z czasem zaczyna myśleć, aby zrobić coś dla siebie - no i przy okazji ma malutką nadzieję, że mooooże stanie się tak, że kiedyś będzie mógł usiąść na plaży (Hawaje, Karaiby) z drinkiem w ręku, wsłuchując się w fale oceanu i rozkoszować się faktem, że jednak coś się w życiu udało i że można tak spędzać czas... częściej. ; )
Tak, możemy pomarzyć.
Dobra, wracając do tematu - od około dwóch lat w mojej głowie rodziła się myśl StartUp-u. Oglądałem konferencje, zapisywałem swoje pomysły, czekałem na "to coś". W końcu jestem w fazie, kiedy to już wiem na czym chcę się skupić no i pojawia się myśli:
Czy warto postawić na PHP?
Myślałem o tym namiętnie. Osobiście wolę "bezpieczniejsze rozwiązania" (w sensie języki silnie typowane, gdzie trudniej sobie strzelić w stopę). PHP ma mocne i słabe strony. Dopiero teraz, gdy startUp zaczyna mnie dotyczyć, wtedy do głowy przychodzą mi myśli, które wcześniej nie przychodziły.
Z jednej strony to bogaty w biblioteki język, pozwalający szybko pisać web-aplikacje. Z punktu biznesowego także jest dobry - w razie gdyby projekt wypalił, wtedy łatwiej, taniej i szybciej można wynająć zespół PHP Developerów.
Z drugiej strony - czy nie lepiej postawić od razu na jakiś wydajniejszy, kompilowany język (Go, D, Java - tak, wiem, to nie do końca kompilowany)? W drugim przypadku aplikacja wytrzyma większe obciążenie, nie będzie później trzeba jej przepisywać, albo budować infrastruktury złożonej z N-serwerów. Piszę o tym, bo często oglądam konferencje nt. startUpów itd, jeden z zespołów przy rozwiązaniu X na RubyOnRails mieli aplikację na 15 (lub 30, nie pamiętam już) serwerach, przy przejściu na "Go" liczba zmniejszyła się do 2 serwerów, także różnica jest ogromna.
Użycie PHP na pewno pozwoli szybko stworzyć i rozwijać projekt, w razie czego szybko utworzyć team. Choć czy to nie za szybko, aby myśleć o sprawach wydajności (osobiście widziałem sporo dość obleganych apek, które dawały radę)? Nawet jeśli aplikacja będzie działać na jednym serwerze, to aby go "zajechać" ruch musiałby być całkiem spory. Z drugiej strony - czy nie lepiej zacząć od czegoś wydajnego, co da nam dobry margines na przyszłość? Tylko w tym przypadku czas pisania aplikacji niestety będzie się przedłużał - osobiście nie jestem jeszcze tak bardzo biegły w Javie, czy Go (chodzi oczywiście o znajomość bibliotek i godziny praktyk).
Co myślisz o starUpie w PHP?
Każda opinia będzie dla mnie ważna, jeśli przerabiałeś już ten temat i coś nasuwa się Tobie na język, wtedy pisz śmiało! Z chęcią Cię wysłucham. ; )
Sam mam w głowie od dłuższego czasu startup i tak samo jak Ty, już wiem czego chcę. Ktoś mi kiedyś powiedział, że robiąc taki projekt lepiej jest napisać coś mniejszego, w technologiach które się zna - projekt powstanie szybciej, będziesz miał więcej czasu na analizy. Jeżeli ktoś to kupi - można aplikację przepisać. Ja swój projekt będę stawiał na php i mysql - jeżeli wybiję się na 500 odwiedzin dziennie, to będę myślał o innych technologiach (no, chyba że te będą jeszcze wystarczające)
gitbejbe
22.09.2014, 07:26:04
Napisałeś wszystkiego po trochu i zero konkretów. Czyli będzie to aplikacja webowa ? czego będzie dotyczyć ? skierowana do kogo ? jaki przewidywany ruch ? itd... Możesz napisac w czym chcesz, w każdej technologii bardzo łatwo jest napisać bubla ; ) PHP pod weba jest - jak dla mnie, najprostszym rozwiązaniem i wcale nie takim mało wydajnym. Akurat niedawno sam w firmie napisałem apke webową pod "inteligentne domy". Kolega zaprojektowął i zbudował fizyczny moduł który podpina sie do sterownika kotła grzewczego w domu, który to komunikuje się co 10sekund z serwerem i przesyła informacje. Od strony serwera możesz robić ze swoim całym systemem grzewczym co chcesz. Do tego dochdozi API, udostępnianie swoich kotłów itd itp, wszystko w ładnej szacie graficznej. To tak w bardzo duzym skrócie. Projekt realizowany w ciągu 8miesiecy. Obecnie jst troche ponad 200 urzadzeń wysyłających ciągle requesty co 10 sekund + dochodzą użytkownicy którzy odwiedzają serwis. Wszystko pięknie śmiga i to obecnie jeszcze na najtańszym vps'ie z homeclouda.Cała apka tylko w php'ie. Postaw na technologie w której czujesz się najlepiej i tyle. Zmniejszasz wtedy ryzyko spartolenia projektu i oszczedzasz czas który straciłbyś na poznawanie nowego środowiska , rozwiązań itd itp.
Cytat(gitbejbe @ 22.09.2014, 08:26:04 )

Napisałeś wszystkiego po trochu i zero konkretów. Czyli będzie to aplikacja webowa ? czego będzie dotyczyć ? skierowana do kogo ?
A co Cie to obchodzi? trochę nie grzeczne pytania jeśli chodzi o startup gdzie liczy się krycie pomysłu do samego końca. Doradź chłopakowi technicznie bo o to pyta a nie szuka inwestora póki co.
@Dejmien_85 ja Ci tylko powiem jaki przykład, facebook i nasza-klasa, badoo i masa innych DUŻYCH startupów leciała na PHP przez masę czasu na początku. Wątpię byś coś lepszego wymyślił i tu nie chodzi o Ciebie, nie ujmuje Twoim pomysłom, po prostu wątpię by jeszcze się dało coś lepszego zrobić.. więc moim zdaniem skoro te serwisy dały sobie radę to Ty też ogarniesz. Sam od 2 miesięcy coś pisze i wydaje mi się że nie ma sensu póki co nic większego zaprzęgać niż PHP choć.. już widzę konieczność użycia C, lecz zwyczajnie nie znam języka i darowałem sobie póki co tą funkcjonalność. tak jak @mrc powiedział, jak ktoś zainwestuje, to będziesz miał na programistę z którym to przepiszesz. Nie rwij się od razu na niewiadomo bo może się okazać że zmarnujesz czas bo serwis np... nie przyciągnie użytkowników. Leć po minimalu i ewoluuj w miarę potrzeb. Tak właśnie działają startupy.
Dejmien_85
22.09.2014, 08:51:29
Dzięki za opinie, kilka słów ode mnie:
1. Tak, wiem o tym, że jest wiele serwisów, które zaczynały na PHP (Facebook) i które do tej pory działają (Wikipedia).
Możliwe, że za szybko zaczynam myśleć o tym, co będzie później.
Jak to mawiają: "Start Small".
Możliwe, że StartUp będzie słaby i będę chciał go "ubić" później. Z drugiej jednak strony nie mam zamiaru napisać serwisu i liczyć na cud, że się sam rozkręci, tylko w niego trochę zainwestować.
Ten tydzień spędzę na analizie technologii.
gitbejbe
22.09.2014, 08:56:07
to niech napisze tyle ile może, ogólnikowo. Narazie to możemy sobie gdybać
Cytat
Doradź chłopakowi technicznie bo o to pyta a nie szuka inwestora póki co.
czyli co mam doradzić ? na podstawie czego ? Znowu powielać kolejne posty nad wyższością jednego nad drugim ? A jak napisze dla autora że najlepszą technologią do tego projektu bedzie np .net , to coś to zmieni ? Jak dla mnie już dawno wybrał sobie ze będzie to PHP - w końcu pisze na forum poświęconym php, a ten temat jest tylko po to aby go do tego jeszcze bardziej przekonać. Naprawdę pisz w czym tylko zechcesz. Jeśli ogarniasz php'a to leć tylko w niego. Tak jak napisał przedmówca, ten język pokazał już ze można na nim postawić naprawde ogromne serwisy, wszysko zalezy tylko od Ciebie i Twoich umiejętności.
A tak abstrahując od potrzebnych technologii, spotkaliście się, jeszcze zanim nabraliście doświadczenia i wiedzy z problemem braku umiejętności i potrzeby podzielenia się z kimś startupem? Jak szukać ludzi którzy w ciemno wejdą w temat i będą pisać z wami kod, nie mówię tutaj o szukaniu jeleni tylko normalnej współpracy biznesowej, jak szukać żeby nie stracić pomysłu, jak szukać odpowiedzialnych ludzi którzy faktycznie siądą i coś razem zrobią a nie tylko powiedzą ' tak tak fajne napiszemy ' a potem gówno z tego jest?
Ciekawił mnie ten temat zawsze.
solificati
22.09.2014, 09:46:49
Cytat(Dejmien_85 @ 22.09.2014, 07:53:55 )

Piszę o tym, bo często oglądam konferencje nt. startUpów itd, jeden z zespołów przy rozwiązaniu X na RubyOnRails mieli aplikację na 15 (lub 30, nie pamiętam już) serwerach, przy przejściu na "Go" liczba zmniejszyła się do 2 serwerów, także różnica jest ogromna.
Jeśli przepiszesz od zera jakikolwiek projekt z języka X na ten sam język to dostaniesz wielokrotny wzrost wydajności. Szczególnie w wypadku startupu, który wcześniej skupiał się na mvp. Rozumiesz lepiej domenę problemu, rozumiesz ograniczenia i tak dalej.
Cytat(tzm @ 22.09.2014, 10:40:40 )

A tak abstrahując od potrzebnych technologii, spotkaliście się, jeszcze zanim nabraliście doświadczenia i wiedzy z problemem braku umiejętności i potrzeby podzielenia się z kimś startupem?
Ja miałem taką przygodę. Pomysłu na szczęście nie straciłem, ale trzeba być bardzo ostrożnym. Nie można zakładać, że po kilku rozmowach z kimś stwierdzicie że "Napiszemy to razem!". Czasami ludzie stawiają sobie takie kłody pod nogi (podczas pisania), że lepiej jest nie pisać tego z drugą osobą
athabus
22.09.2014, 11:05:58
Hej co do początkowego pytania, to myślisz jak programista, co jest błędem. Dla klienta nie ma najmniejszego znaczenia na czym będzie stało rozwiązanie - a już język porgramowania obchodzi go tyle co zeszłoroczny śnieg. Jeśli nie masz jakiś silnych przesłanek, dlaczego Twój projekt miałby nie stac na PHP, to się nawet nad tym nie zastanawiaj. PHP jest tani, łatwy, jest zatrzęsienie tanich programiastó (ale dobrych i drogich też jest sporo), jest tani w hostowaniu itd itp.
Sam projekt jeśli jest innowacyjny, możesz zbudować na czym kolwiek - jeśli się ta, to nawet nie programuj tylko użyj gotowców typu wordpress + wtyczki. Lepiej szybko wystartować i przekonać się, czy jest w temacie potencjał niż rzeźbić rozwiązanie idealne, które nigdy nie wyjdzie z Twojej szuflady.
W dłuższej perspektywie patrz jedynie na koszty utrzymania i rozwoju - dopóki gotowce się sprawdzają, używaj gotowaców, jak się nie sprawdzają ty wybieraj narzędzie w którym najtaniej/najszybciej zrealizujesz to co musisz.
Dejmien_85
22.09.2014, 13:09:09
Wiecie Panowie, PHP znam bardzo dobrze, pracowałem długo jako programista PHP, także prowadziłem swoją micro-działalność, zaczynałem od wizytówek na Wordpressie i Joomli, przechodziłem przez różne frameworki PHP oraz aplikacje dedykowane. Znam ten język, wiem jakie są jego ograniczenia. Rozpoczęcie nowego projektu w PHP to dla mnie nic nowego - normalka, codzienność, na pewno poszłoby mi błyskawicznie, bo znam wiele bibliotek, narzędzi itd.
Z racji dobrej znajomości PHP wiem też jakie są jego bolączki. Brakuje mi w nim kilku rzeczy, które są w innych językach, np. sam fakt, że jest to język czysto do web-dev, działa od requestu do requestu, nie ma stanu, nie da się tak łatwo zaimplementować web-socketów jak w innych językach.
Zastanawiam się po prostu, czy użyć PHP, czy może wejść w jakąś inną technologię (i zdobyć taką praktykę jak w PHP), która przyda mi się w przyszłości, np Java + Play (całkiem fajna sprawa).
Ale PHP ciągle rozważam, w końcu znam tą technologię i z pewnością zrobiłbym ten start-up ze 3 razy szybciej niż na Javie.
aniolekx
22.09.2014, 14:13:40
zrób w technologij jaka znasz najlepiej, najważniejsze aby projekt powstał, Play tez działa od "requestu do requestu",a to ma tez swoje pozytywne strony.
Jeśli celem ma być zbudowanie czegoś na szybko i liczy się cel biznesowy a nie np: chęć nauczenia się np Javy... , to siłą rzeczy bierzesz technologie które znasz. Z moich obserwacji wynika, że startupy bazują raczej na nowinkach technologicznych. Przykładowo np Angular Js a backend np railsach lub node js. Co do javy... jeśli chodzi o skalowalność rozwiązania i wydajność - tak, tylko są minusy tego rozwiązania: dużo większy próg wejścia w technologię, od groma frameworków np spring, vaaadin, play dużo wyższe koszty wytwarzania oprogramowania. Czy jest sens pchać się w to, kiedy nie mamy pewności co do sukcesu startupu?
by_ikar
22.09.2014, 17:37:30
Cytat(Dejmien_85 @ 22.09.2014, 14:09:09 )

Wiecie Panowie, PHP znam bardzo dobrze, pracowałem długo jako programista PHP, także prowadziłem swoją micro-działalność, zaczynałem od wizytówek na Wordpressie i Joomli, przechodziłem przez różne frameworki PHP oraz aplikacje dedykowane. Znam ten język, wiem jakie są jego ograniczenia. Rozpoczęcie nowego projektu w PHP to dla mnie nic nowego - normalka, codzienność, na pewno poszłoby mi błyskawicznie, bo znam wiele bibliotek, narzędzi itd.
Z racji dobrej znajomości PHP wiem też jakie są jego bolączki. Brakuje mi w nim kilku rzeczy, które są w innych językach, np. sam fakt, że jest to język czysto do web-dev, działa od requestu do requestu, nie ma stanu, nie da się tak łatwo zaimplementować web-socketów jak w innych językach.
Zastanawiam się po prostu, czy użyć PHP, czy może wejść w jakąś inną technologię (i zdobyć taką praktykę jak w PHP), która przyda mi się w przyszłości, np Java + Play (całkiem fajna sprawa).
Ale PHP ciągle rozważam, w końcu znam tą technologię i z pewnością zrobiłbym ten start-up ze 3 razy szybciej niż na Javie.
Lepiej napisz konkretnie czemu nie postawiłbyś na php w twoim projekcie, bo w tym momencie to co piszesz jest dokładnie tym co napisał @athabus. Myślisz jak programista, więc szukasz możliwie najwydajniejszego rozwiązania, tyle tylko czy tobie jest potrzebne super ultra wydajne rozwiązanie, gdzie będziesz mógł obsłużyć milion klientów na maszynie z 8gb ram. Powiedz dlaczego php mógłbym nie nadawać się twoim projekcie i dlaczego tak sądzisz.
A w php jest dużo więcej sporych aplikacji napisanych niż mogłoby się wydawać, kwestią tego jest że możesz o tym nie wiedzieć, lub nie zdawać sobie z tego sprawy.
memory
22.09.2014, 18:19:47
Cytat(by_ikar @ 22.09.2014, 18:37:30 )

Lepiej napisz konkretnie czemu nie postawiłbyś na php w twoim projekcie, bo w tym momencie to co piszesz jest dokładnie tym co napisał @athabus. Myślisz jak programista, więc szukasz możliwie najwydajniejszego rozwiązania, tyle tylko czy tobie jest potrzebne super ultra wydajne rozwiązanie, gdzie będziesz mógł obsłużyć milion klientów na maszynie z 8gb ram. Powiedz dlaczego php mógłbym nie nadawać się twoim projekcie i dlaczego tak sądzisz.
A w php jest dużo więcej sporych aplikacji napisanych niż mogłoby się wydawać, kwestią tego jest że możesz o tym nie wiedzieć, lub nie zdawać sobie z tego sprawy.
Pewnie dlatego, że PHP nie jest trendy. Jak można pokazać się na konferencjach CEO & Founder'rzy w rurkach i iphone 6 będą robili niezłe heheszki. Co to za innowacyjny projekt w PHP
Damonsson
22.09.2014, 18:38:51
Te wasze rozkminy są na zasadzie:
Jutro planuję iść do fryzjera, czy jeżeli ożeni się ze mną Kate Upton, to nie będzie jej przeszkadzało, że mam wygolone boki na zero?
Po pierwsze się z Tobą nie ożeni, po drugie jak już się jednak ożeni, to sobie możesz wtedy nawet pofarbować na różowo.
Dejmien_85
22.09.2014, 19:41:03
Cytat(Damonsson @ 22.09.2014, 19:38:51 )

Te wasze rozkminy są na zasadzie:
Jutro planuję iść do fryzjera, czy jeżeli ożeni się ze mną Kate Upton, to nie będzie jej przeszkadzało, że mam wygolone boki na zero?
Po pierwsze się z Tobą nie ożeni, po drugie jak już się jednak ożeni, to sobie możesz wtedy nawet pofarbować na różowo.
No proszę, zobaczcie jak sobie kpi z nas - a jak się okaże, że w przyszłości będzie robił swój poważny start-up, to też będzie się zastanawiał nie tylko nad tym, czy ogolić boki, ale czy też jajka (zbereźnik jeden). ; )
Wracając do tematu - po poważnych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że PHP na spokojnie obsłuży to, co mam zamiar stworzyć. Ważne, aby projekt ruszył. Także temat kończę, bo niestety wszystko idzie w złą drogę. Tak niestety kończy się interakcja z ludźmi.
Ogólnie pytanie o technologie to jak proszenie się o wojnę na tle religijnym. ; )
Pozdrawiam,
Dejmien.
Pyton_000
22.09.2014, 19:47:01
Gorzej, to jak dyskusja który ser ma więcej dziur
by_ikar
22.09.2014, 21:26:43
Cytat(memory @ 22.09.2014, 19:19:47 )

Pewnie dlatego, że PHP nie jest trendy. Jak można pokazać się na konferencjach CEO & Founder'rzy w rurkach i iphone 6 będą robili niezłe heheszki. Co to za innowacyjny projekt w PHP

Chciałbym zobaczyć jak tacy rurkowcy robią sobie heheszki z CEO facebooka, wikipedii, yahoo, digg'a czy photobucketa.
albo robisz startupa albo brandzlujesz sie technologiami.
Cytat(Dejmien_85 @ 22.09.2014, 20:41:03 )

Ogólnie pytanie o technologie to jak proszenie się o wojnę na tle religijnym. ; )
ciekawe o co oni pytali
Pyton_000
23.09.2014, 10:06:29
Oni pytania będą zadawać PO fakcie
Dejmien_85
23.09.2014, 21:23:40
Jeszcze trochę i pojawi się tu tematu dzieci głodujących w Afryce. ; )
aniolekx
24.09.2014, 08:54:53
po co w Afryce, w POlsce tez głodują...
A ja chyba założę potem nowy wątek ogólny o startupach bo to temat rzeka i nie jednemu może pomóc... trzeba się wymieniać doświadczeniami, organizacja, planowanie, produkcja, testowanie, marketing. Ale to potem.
Dejmien_85
24.09.2014, 12:56:17
Cytat(tzm @ 24.09.2014, 10:00:44 )

A ja chyba założę potem nowy wątek ogólny o startupach bo to temat rzeka i nie jednemu może pomóc... trzeba się wymieniać doświadczeniami, organizacja, planowanie, produkcja, testowanie, marketing. Ale to potem.
Ten temat jest tak głęboki, że możesz otworzyć bloga, albo napisać książkę (w sumie to wiele książek, bo testowanie, marketing, planowanie itd. to tematy na wiele książek) - albo nawet i otworzyć serwis o start-upach. ; )
albo zrobić serię artykułów na webmastaha - przynajmniej szeroka publika zapewniona
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.