markonix
24.09.2014, 16:13:53
Przykładowo w WP i TLEN pojawiły się podfoldery w skrzynkach typu "Odebrane" i "Inne". W tych drugich ląduje głównie SPAM.
Jak sobie poradzić z lądowaniem w tym folderze np. w przypadku formularzy rejestracyjnych?
Korzystam z klasy SWIFTMAILER.
Z tego co zauważyłem do inne lecą maile z adresów typu admin@, powiadomienia@.
Co dziwne częściej do inne (np. w tlen) lecą te same maile, tylko wysłane przez SMTP - wysłane przez mail() lądują już w odebranych.
Jak sobie sobie z tym radzić, są jakieś artykuły czy specyfikacje?
PS. Dla WP zauważyłem komunikat o niebezpiecznej treści co zawsze jakiś % osób mogło odrzucać, a wynikał on z głupiego kawałka CSS..
irekk
25.09.2014, 06:53:30
Dość dużo pomaga już samo podpisanie maila (DKIM). Tak poza tym to trzeba uważać aby stosunek wielkości treści nie był zbyt duży do tekstu. Wielu usługodawców filtruje po pewnych frazach których trzeba unikać. Niekiedy pomaga słanie maila w wersji plain i html.
Forti
25.09.2014, 07:21:04
Ja się już nauczyłem, aby zawsze sprawdzać folder spam, inne itp. Bardzo często maile od znajomych czy klientów lądują tam zupełnie bez powodu.
markonix
25.09.2014, 19:38:05
Tak, wysyłam maila podwójnie - wersja HTML + automatyczna wersja TXT (w locie usuwam znaczniki HTML).
Możliwość podglądu wersji TXT zauważyłem np. w WP.
O podpisywaniu maili muszę poczytać.
Jeszcze jedna ciekawostka - Gmail wyświetla obrazki domyślnie tylko jeżeli wysyłam via SMTP, gdy wyślę mail()'em to nie dość że na tylko żądanie je wyświetli, to jeszcze nie można zapamiętać tego wyboru.
Tak więc funkcja do wysyłania troszkę mi się rozrasta. W zależności gdzie mail leci to wysyłam go różnym protokołem (niestety potestowałem 5 najpopularniejszych skrzynek i z mail() jest lepsza skuteczność).
Marekwr2
2.10.2014, 15:48:36
niestety trzeba te foldery przeglądać, czyli w sumie traci sens ich istnienie. Wystarczy załączyć odnośnik do wiadomości i już ląduje w spamie
Pilsener
2.10.2014, 21:53:42
Cytat
Jak sobie poradzić z lądowaniem w tym folderze np. w przypadku formularzy rejestracyjnych?
1. Ograniczyć możliwość założenia konta tylko dla posiadaczy pejs-zbuk, gugiel itp.
2. Ostrzegać użytkowników, że nasze maile mogą trafić do spamu.
3. Zlecać mailing firmom w tym wyspecjalizowanym.
4. Zatrudnić własnych pocztowców.
markonix
3.10.2014, 00:09:18
1. Całkowite ograniczenie jest dla mnie przesadą ale faktycznie rejestracja przez zewnętrzny serwis wyklucza ten problem.
2. To oczywiste.
3. Wysyłanie maila potwierdzającego rejestrację przez zewnętrzny serwis, troszkę przesada.
4. Nie rozumiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.