Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Wielopoziomowe menu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d0m1n1k_
Witam,

wykonałem tablice składające się z następujących kolumn:
KATEGORIE: cat_id | typ | marka | model | seria | silnik
SAMOCHODY: car_id | categ | opis | vmax | acc

Wprowadzane elementy mają następującą strukturę:
KATEGORIE:
1, Sportowe, NULL, NULL, NULL, NULL
2, 1, Jaguar, NULL, NULL, NULL
3, 1, 2, S-Type, NULL, NULL
4, 1, 2, 3, MkI, V6 3.0
5, 1, 2, 3, MkI, V8 4.0
6, 1, 2, 3, MkII, V8 4.2 ...

SAMOCHODY:
1, 4, <dużo pięknego opisu ;-) >, 250, 7.20

Do dotychczas wykonywanych działań sprawdzało się to idealnie.
Jednak teraz staram się wykonać wielopoziomowe menu naśladujące działaniem popularny serwis aukcyjny (obrazek).
Wyświetlane mają być tylko te kategorie które mają już opisane samochody kategorie
Ale nie mogę zrobić tego tak, aby działało. Próbowałem połączyć tabele przy użyciu left join z klauzulą !=NULL ale nic to nie daje.

Będą wdzięczny za pomoc.

nospor
Takie drobne luźne wtrącenie:

Mowil ci juz ktos, ze masz beznadziejną strukture bazy? Albo powielasz te same informacje w kazdej podrzednej kategorii, albo przechowujesz calą mase pustych pol w nadrzednych kategoriach...
Jak chcesz robić coś na wzor znanego portalu, wypadaloby zaczac od poprawnej struktury bazy.
d0m1n1k_
czyli przejść na strukturę:
id | name | parent_id ?
Turson
Chociażby. Najpierw pobierasz rekordy gdzie parent_id = 0 a potem do każdego parent_id dopasujesz id i masz drzewko.
nospor
Tak, tylko na bardziej drzewiastą, np drzewka IP.
Oraz dodatkowo masz dodac tabele z parametrami. Jak sie przyjrzysz serwisowi, na ktorym sie wzorujesz, to zobaczysz, ze później masz parametry, jak benzyna/diesel, moc, itp. Nie wszystko jest kategorią. A odniosłem wrażenie, że u ciebie wszystko niejako chcesz zrobic jako podkategorię
d0m1n1k_
Ok.
Kwestię drzewka IP powinienem rozpatrzyć przy dużej ilości rekordów czy podkategorii?
Poziomów jest de facto 4, jednak pozycji (kategorii i podkategorii) łącznie jest już przeszło 6k i ciągle rośnie ;-)
Biorę się do pracy - przerobię to na wspomniany układ.

Na marginesie, czy niema jakiś manuali / tutoriali o takim zagadnieniu albo nawet gotowego elementu który dałby mi dobrą bazę do myślenia / działania?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.