SmokAnalog
12.10.2014, 09:11:03
Cześć,
dostałem zadanie zrobić stronę, która będzie w całości działać na Ajaksie. Jest to prosty system do zarządzania, z dodawaniem/edycją/usuwaniem, filtrowaniem itd.
Zastanawiam się jak najlepiej rozwiązać sprawę wczytywania HTML-a. Trzymać go w jakichś elementach cały czas i pokazywać na żądanie uzupełniając danymi z odpowiedzi Ajaxa czy może trzymać HTML zwyczajnie w plikach widoków i Ajaxem zwracać cały gotowy HTML? Jak byście to rozwiązali?
jacobson
12.10.2014, 09:15:08
A moze jakis AngularJs ?
Jeżeli po prostu na ajaxie to wydaje mi się że dużo ładniejszy i bardziej przejrzysty kod osiągniesz poprzez zapytania ajaxowe, żeby php zwracał Ci już wygenerowany widok. W taki sposób stworzysz sobie jedna funkcje do ajaxa gdzie tylko będziesz przesyłał odpowiednie parametry a reszta zajmie się php. Pobieranie całego html już na wstępie jest słabym rozwiązaniem bo z czasem możesz ładować ogromne ilości danych.
SmokAnalog
12.10.2014, 09:29:02
Faktycznie najlepszy byłby Angular czy inny Backbone, ale raczej nie będę miał czasu się douczyć tego do tego projektu

Jak to jest rozwiązane w Angularze?
by_ikar
12.10.2014, 13:44:11
Angular to jest cały framework, od różnego rodzaju animacji, po manipulacje DOM'em, kończąc na data bindings. Żeby szybko się tego nauczyć i do tego przyzwyczaić to raczej kwestia tego, czy znasz jquery i jak dobrze je znasz. Bo jeżeli znasz jquery i czujesz się w nim dobrze, to przyswojenie backbona jest dużo szybsze niż angulara.
SmokAnalog
12.10.2014, 14:34:22
jQuery znam bardzo dobrze
jacobson
12.10.2014, 16:43:51
Postawienie na angularze strony z kilkoma "podstronami" i pobieranie ich zawartosci sadze ze bedzie szybsze nawet jak w tym momencie nie wiesz jak to zrobic. Odpowiedni tutorial i chwila moment. Jeżeli jednak na pewno nie no to jquery w zupełności wystarczy żeby odpytywać php o strukturę danej podstrony.
angularjs jest trendy teraz. masa tutoriali etc w sieci... a do tego na prawdę bajecznie prosty i mój faworyt, o ile nie znam backbone to jednak po dokumentacji dla mnie angular jest prostszy.
a do podstaw których potrzebujesz wystarczy oficjalny tutorial z google...
to przerob i wystarczygeneralnie odpytywanie serwera w pehapie o dane i request ich z użyciem ajax'a, jsonp w formacie json rzecz jasna.
SmokAnalog
19.10.2014, 14:09:55
Spróbuję

Kiedyś próbowałem przejść przez tutorial Backbone'a, ale temat okazał się tak nudny, że nie dałem rady.
Przejrzałem po łebkach (na tyle, na ile miałem czasu) Angulara i widzę, że domyślnie tam się ładuje widoki Ajaxem. Czy da się zrobić tak, żeby użyć języka szablonów na uprzednio załadowanym elemencie? Zależy mi, żeby jak najmniej było zaciągane z serwera. Ma śmigać jak natywna aplikacja
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.