Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Cała strona na Ajaksie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SmokAnalog
Cześć,

dostałem zadanie zrobić stronę, która będzie w całości działać na Ajaksie. Jest to prosty system do zarządzania, z dodawaniem/edycją/usuwaniem, filtrowaniem itd.

Zastanawiam się jak najlepiej rozwiązać sprawę wczytywania HTML-a. Trzymać go w jakichś elementach cały czas i pokazywać na żądanie uzupełniając danymi z odpowiedzi Ajaxa czy może trzymać HTML zwyczajnie w plikach widoków i Ajaxem zwracać cały gotowy HTML? Jak byście to rozwiązali?
jacobson
A moze jakis AngularJs ?
Jeżeli po prostu na ajaxie to wydaje mi się że dużo ładniejszy i bardziej przejrzysty kod osiągniesz poprzez zapytania ajaxowe, żeby php zwracał Ci już wygenerowany widok. W taki sposób stworzysz sobie jedna funkcje do ajaxa gdzie tylko będziesz przesyłał odpowiednie parametry a reszta zajmie się php. Pobieranie całego html już na wstępie jest słabym rozwiązaniem bo z czasem możesz ładować ogromne ilości danych.
SmokAnalog
Faktycznie najlepszy byłby Angular czy inny Backbone, ale raczej nie będę miał czasu się douczyć tego do tego projektu smile.gif Jak to jest rozwiązane w Angularze?
by_ikar
Angular to jest cały framework, od różnego rodzaju animacji, po manipulacje DOM'em, kończąc na data bindings. Żeby szybko się tego nauczyć i do tego przyzwyczaić to raczej kwestia tego, czy znasz jquery i jak dobrze je znasz. Bo jeżeli znasz jquery i czujesz się w nim dobrze, to przyswojenie backbona jest dużo szybsze niż angulara.
SmokAnalog
jQuery znam bardzo dobrze smile.gif
jacobson
Postawienie na angularze strony z kilkoma "podstronami" i pobieranie ich zawartosci sadze ze bedzie szybsze nawet jak w tym momencie nie wiesz jak to zrobic. Odpowiedni tutorial i chwila moment. Jeżeli jednak na pewno nie no to jquery w zupełności wystarczy żeby odpytywać php o strukturę danej podstrony.
tzm
angularjs jest trendy teraz. masa tutoriali etc w sieci... a do tego na prawdę bajecznie prosty i mój faworyt, o ile nie znam backbone to jednak po dokumentacji dla mnie angular jest prostszy.
a do podstaw których potrzebujesz wystarczy oficjalny tutorial z google...
to przerob i wystarczy
generalnie odpytywanie serwera w pehapie o dane i request ich z użyciem ajax'a, jsonp w formacie json rzecz jasna.
SmokAnalog
Spróbuję smile.gif Kiedyś próbowałem przejść przez tutorial Backbone'a, ale temat okazał się tak nudny, że nie dałem rady.

Przejrzałem po łebkach (na tyle, na ile miałem czasu) Angulara i widzę, że domyślnie tam się ładuje widoki Ajaxem. Czy da się zrobić tak, żeby użyć języka szablonów na uprzednio załadowanym elemencie? Zależy mi, żeby jak najmniej było zaciągane z serwera. Ma śmigać jak natywna aplikacja smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.