peklo
17.10.2014, 13:36:58
witam
Mam takie szybkie pytanko. Czy zwykła strona napisana w php może być obsługiwana przez urzadzenia mobilne czy może trzeba ją specjalnie napisac w jakimś innym języku?
kreatiff
17.10.2014, 14:08:35
PHP jest wykonywane po stronie serwera, a to co idzie do klienta (czy to PC, tablet, telefon czy pralka) to już gotowy kod html. I to jego końcowe urządzenie wyświetla sobie w swój sposób (jeśli wszystko jest zgodne ze standardami to w teorii wszędzie wygląda tak samo).
To co pozwala przystosować stronę do różnych urządzeń to najczęściej tzw. responsywny layout, czyli taki, który wyświetla stronę w różny sposób w zależności od wielkości ekranu urządzenia, na którym strona jest wyświetlana.
Ale ten się robi już w CSS, nie w PHP.
peklo
17.10.2014, 14:13:26
no właśnie nie zapytałem o CSS bo w zasadzie stronke którą zrobiłem bez problemu działa w tel czy innym urzadzeniu ale chciałem się upewnić. Nie wiem czy dobrze myśle ale czy szerokość stronki dla zwykłego kompa i np telefonu najlepiej jest ustalać w % w css
Turson
17.10.2014, 14:15:46
poczytaj o Responsive Web Design
kreatiff
17.10.2014, 14:17:49
Jak sobie to rozwiążesz to sprawa indywidualna. W CSS służą do tego tzw.
media queries (Wiki po ang.). W nich ustalasz sobie dla jakiej rozdzielczości co ma być jak wyświetlane.