Witam wszystkich
Zwracam się z proźbą o pomoc przy wytłumaczeniu (może być czysta teoria, ale i przykładami nie wzgardzę) kilku kwestii odnośnie używania BB.js oraz SF2.
Jeżeli chodzi o moje doświaddczenie i stopień znajomości SF2 to myślę iż obie są na dość dobrym poziomie, niestety nie mogę tego powiedzieć o Backbone... Poniżej załączam kilka pytań wraz z opisem problemu i liczę na choć szczątkową pomoc.
Na obecną chwilę, skrypt który poddaję (a właściwie mam to w zamiarze) refactoringowi operuje na formularzach SF2 (formbuilder), mysql oraz pseudo kodzie w jQuery. Wygląda to mniej więcej tak iż w danym miejscu na stronie mam blok, do którego jest ładowana zawartość pobrana przez AJAXowe zapytanie w/w pseudo skryptu. Ładowany content jest wyrenderowanym formularzem i jest zwracany w formie html. Każdy z formularzy (tak, jest ich kilka) zawiera z góry nie określoną ilość pól (text, textarea, select2) oraz dwa buttony - "Pomiń" i "Aktualizuj".
- button "Pomiń" ma za zadanie odpytać akcję w controllerze o następny formularz i wstawić go na miejsce poprzedniego - obecnego. W przypadku gdy był to ostatni formularz, przeładować stronę.
- button "Aktualizuj" ma za zadanie wysłać formularz Ajaxem (wykonuje się dziwna logika, zapis do baz danych, cache etc.), po czym ma wykonać akcję "Pomiń" - załadować następny formularz.
Na obecną chwilę działa to i to działa całkiem znośnie. Problem pojawia się w momencie gdy chcę wstawić zamiast gołego jQuery jakiś framework - tutaj Backbone. Poczytałem, poszperałem i znalazłem informacje o tym jak zbudować kolekcję elementów, nadać im logikę itp.
Problem #1
W jaki sposób dostarczać formularz do backbone - w formie html (jak poprzednio?), json z informacjami jakie pola, jakie nazwy i jakie atrybuty, czy też...?
Problem #2
Tyle o ile budowanie kolekcji wszystkich formularzy nie sprawia problemu, to jak ja zdarzenie $.ready() załadować tylko i wyłącznie pierwszy, nadać obsługę buttona (jak w przypadku w/w skryptu jquery) "Pomiń" i "Zapisz"
Problem #3
Czy buttony "Pomiń" i "Zapisz" powinny przychodzić wraz z formularzem, czy to raczej Backbone powinien się zająć "dołączeniem" ich do formularza jak i nadaniem im logiki
Na obecną chwilę to chyba wszystko, bardzo miło było by, aby ktoś zaznajomiony z podobnym tematem zabrałby głos, liczę na pomoc teoretyczną, aczkolwiek jak już pisałem - praktyczny kawałek kodu też byłby mile widziany.
Dzięki i pozdrawiam