Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kanan
Ponizszy kod przedstawia pierwsza czesc formularza, ktora udalo mi sie napisac. W odpowiednich tablicach znajduja sie poszczegolne dane. Tworzone jest rowniez dla kazdego indeksu tablicy pole checkbox, ktore sluzy, do zaznaczania danego poziomu. Najbardziej zalezy mi na danych z tablicy tytul i dlatego pola w checkboxie tak sie nazywaja. Nie wiem, teraz tylko w jaki najprostszy sposob mozna przeslac te dane - w momencie wcisniecia przycisku submit. Chcialbym by wygladalo to tak, by maksymalnie bylo mozna zaznaczyc co najwyzej 5 pol checkbox, i te dane bylyby wysylane.

Czy moglby mi ktos podpowiedziec/pomoc w realizacji tej operacji. Nie wiem naprawde jak przeprowadzic. Sensowne byloby dzialanie za pomoca instrukcji if, jesli pola sa niezaznacozne pokazuje formularz jesli zostaly zaznaczone pokazuje dane tylko i wylacznie z zaznaczonych pol, a nastepnie je wysyla na dany adres (to ostatnie wiem, jak zrobic). Problem polega tylko i wylacznie na przekazaniu tych 5 lub mniej wartosci i ich wyslaniu.

1. <?php
  2. $
  3. print '<FORM ACTION=\"17skrypt.php\" METHOD=POST>';
  4. echo &#092;"<TABLE>\";
  5.  echo &#092;"<TR>\";
  6. echo &#092;"<TD><b>Lp.</b></TD><TD><b>$artykul[0]</b></TD><TD><b>$tytul[0]</b></TD><TD><b>$numer[0]</b>
  7. </TD><TD><b>$url[0]</b></TD>&#092;";
  8. echo &#092;"</TR>\";
  9.  
  10. for ($i=1; $i<sizeof($artykul);$i++)
  11. {  echo &#092;"<TR>\";
  12. echo &#092;"<TD><INPUT TYPE=\"checkbox\" NAME=\"$title[$i]\" VALUE=\"$tytul[$i]\"></TD>\";
  13. echo &#092;"<TD>$i</TD><TD>$artykul[$i]</TD><TD>$tytul[$i]</TD><TD>$numer[$i]</TD>
  14. <TD><A HREF=&#092;"$url[$i]\">$url[$i]</A></TD>\";
  15. echo &#092;"</TR>\";
  16.  
  17.  
  18.  
  19. }
  20. echo &#092;"</TABLE>\";
  21. print('<P><INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Wyslij\">');
  22. print('</FORM>');
  23.  
  24. ?>
sf
Jak chodzi o zaznaczenie maksymalnie 5 to wydaje mi się, że tutaj potrzeba java script. Więc to nie to forum. Jeżeli chcesz to z poziomu php zrobić to poprostu sprawdzasz ile zaznaczył... jeżeli więcej niż 5 to, albo bład, albo bierzesz pierwsze 5 zaznaczone.
kanan
Moj problem wlasnie polega na tym, ze nie wiem w jaki sposob dojsc do tego co zostaje zaznaczone. Mianowicie z racji tego, ze poki co nie znam rozmiaru tablic do ktorych wczytuje dane z pliku, nie moge tworzyc 5 zmiennych, zreszta to chyba nie bylby ladny i zdrowy przypadek. Chodzi mi o taka sprawe, w jaki sposob sprawic, by te zmienne zostaly przeslane? Bo w tej chwili nie przekazuje im nawet wartosc. Chcialem bowiem do tablicy title przesylac zawartosc, ze dane pole zostalo wyswietlone.

W jaki sposob rozwiazac wysylanie takiego formularza - jezeli jest zaznaczonych 5 pozycji to zostanie wyslany, jak nie pokaze blad. Tak by wszystko dzialo sie w jednym formularzu?

Czy moglibyscie podac jakis przyklad z uzyciem checkboxow, ktory obejmowalby kilka mozliwosci zaznaczenia?

Z gory dzieki za wskazowki, mecze sie nad tym i mecze i nigdzie nie moge znalezc zadnego przykladu, w ktorym byloby wiecej checkboxow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.