Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: glosowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszqa
Chodzi mi o napisanie slryptu ktory bedzie odpowiedzialny za glosowanie. Trudnosc polega na tym ze tylko uzytkownicy moga glosowac na dane osoby. Nastepnym problemem rozwiazanai jest to iz uzytkownik moze w jednym dniu zaglosowac tylko jeden raz na dana osobe. (Moze glosowac na kilka osob ale na jedna osobe moze oddac tylko jeden glos)I tu zaczynaja sie schodki bo nie wiem jak zablokowac aby uzytkownik nie glosowal wiele razy na ta sama osobe w ciagu dnia.
Serwis jest oparty o baze danych. Chociaz sie zastanawialem czy nie uzyc pliku txt tylko jak to sprawdzic czy byl oddany glos na dana osobe przez danego uzytkownika? moze trzeba bedzie jakas tabele w bazie dopisac. Jak narazie nie mam zadnego pomyslu, algorytmu, moze ktos juz sie bawil czyms takim i podzieli sie ze mna swoimi wiadomosciami. Bede bardzo wdzieczny

pozdrawiam
sf
Zapisz ip osoby, która głosowała w bazie winksmiley.jpg No i potem if.
miszqa
nie moge blokowac adresu ip gdyz wiele osob moze korzystac z kafejek internetowych a tak opozbywam sie potencjalnych wyborcow. moze jakies inne jest rozwiazanie

pozdrawiam
sf
Niby jakie inne? Możesz zapisywać ciastko, ale każdy może takie ciastko usun±ć. Jak dla mnie musisz zrobić ograniczenie z IP, inaczej zawsze to można omin±ć.
miszqa
ja myslalem zeby to wykonac w ten sposob
tworze plik o numerze id danego uzytkownika
w liku zapisuje date oraz dopisuje id uzytkownikow na ktore juz zaglosowal
nastepnie
sprawdzam czy data w pliku zgadza sie z dzisiejsza jesli sie zgadza kolejny warunek
czy w pliku wystepuje id uzytkownika na ktorego chce zaglosowac jesli tak to blokuje mi glosowanie jesli nie to moge zaglosowac
i teraz kolejny problem jak to zapisywac do pliku i jak zrobic wyszukiwanie czy dany uzytkownik zostal dopisany do pliku?questionmark.gif
sf
W ten sposób dyskryminujesz ludzi, którzy maj± te same gusta ;]

Może tak:
- zapisujesz każdy głos jako : pozycja + ip, z którego poszedł głos
- ustawiasz blokade, nie na jeden dzień, ale na jedn± godzinę
- po zakończeniu głosowania sprawdzasz czy z jakiego¶ ip nagminnie nie szły głosy na t± sam± pozycję, jaki¶ mini algorytm

Jak sprawdzać?
file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, if, $_SERVER['REMOTE_ADDR']
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.