Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Array to string
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sensen
Witam,

Posiadam tablicę, której każdy element zawiera dane w formacie: "111 Tekst1 Tekst2", dla przykładu:

1.  
  2. $tablica[0] = "111 Iks Igrek";
  3. $tablica[1] = "222 Zet Igrek";
  4.  

chciałbym przekonwertować przykładowo $tablica[0] na typ string abym mógł usunąć odstępy za pomocą funkcji : trim(). Niestety przeszukując forum nie odnalazłem na to odpowiedzi. W jaki sposób można to zrobić?

nospor
Nie kumam...

$tablica[0] = trim($tablica[0]);
?
sensen
Niestety ten sposób nie działa. Po wykonaniu:

1. <?php
  2. $tablica[0] = "111 Iks Igrek";
  3. echo $tablica[0] = trim($tablica[0], ' ');
  4. ?>

wyświetla mi bez zmian: "111 Iks Igrek", czyli dalej tekst jest oddzielony spacjami. Konkretnie chodzi o to, że mam tę tablicę, której elementy zawierają dane w formacie jak wyżej. Chciałbym te dane trochę zmodyfikować za pomocą właśnie funkcji trim() i substr(), czego zrobić nie mogę bo $tablica to typ array a nie string.

Zgodnie z manualem php wyczytałem, że funkcja trim() wygląda tak: string trim(string $str, [string charlist]). Dlatego jeśli dobrze rozumiem to musiałbym $tablica[0] przekonwertować na string.
nospor
Kurcze.... weź zajrzyj do manuala i nie marnuj czasu ani swego ani naszego... TRIM nie usuwa spacji ze srodka tektu tylko z początku i konca.

Jak chcesz kasowac ze srodka, to masz uzyc str_replace
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.