najpierw wrzuce listingi a potem napisze o co chodzi

pokaz.php:
<?php include (\"funkcje.php\"); // jesli wszystkie pola (jak=0) to wypisanie ich if ($_SESSION['jak']==0) { switch($_SESSION['gdzie']) { case 'bank': $tabela = 'centrala'; break; case 'oddzialy': $tabela = 'oddzial'; break; case 'klienci': $tabela = 'klient'; break; case 'konta': $tabela = 'konto'; break; } } // wypisanie wynikow $sql = \"SELECT * FROM $tabela\"; // tworzenie tabeli th($tab_klient); { } // wypisanie wynikow // zamkniecie tabeli echo\"</TABLE>\"; ?>
funckje.php:
<?php $tab_klient = array(\"id_klient\", \"imie\", \"nazwisko\", \"pesel\" ,\"data_ur\" , \"adr_ulica\", \"adr_miasto\", \"adr_dom\", \"adr_mieszkanie\", \"adr_kod\"); function th($tabela) { foreach ($tabela as $nazwa) { } } ?>
a teraz jak obiecalem

1) w funkcje.php mam tablice $tab_klient, zamiar byl taki aby nazywala sie $klient (beda jeszcze inne $oddzial, $centrala, $konto) i chodzi o to zeby w funkcji th zmienna byla ze switcha (linia 8, pokaz.php) czyli mniej wiecej tak:
<?php switch($_SESSION['gdzie']) { case 'bank': $tabela = 'centrala'; break; case 'oddzialy': $tabela = 'oddzial'; break; case 'klienci': $tabela = 'klient'; break; case 'konta': $tabela = 'konto'; break; } (...) th($tabela); ?>
niestety takie przypisanie nie dziala

2. jak dynamicznie to dynamicznie

1) ze switcha dostaje o ktora tabele chodzi
2) tworze tabele na podstawie tablicy odpowiedniej dla tej tabeli
3) z fetch pobieram dane do tablicy (odpowiedniej dla tabeli)
4) wypisuje
<?php ?>
jednego jestem pewien ze musi byc jakas petelka

pomysl mam taki (pewnie bledny)
<?php { fetch(..) { $wynik_tab_klient[1] = $row['id_klient']; } } ?>
nawet nie wiem jak to opisac i napisac

<?php (...) // tworzenie tabeli th($tabela); { wyniki[1] = row[$tabela[1]]; } // wypisanie wynikow ?>
bosz.. mam nadzieje ze za bardzo nie zakrecilem

z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi, listingi i odwolania do manuala

pozdrawiam