Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][MySQL][PHP]Proste Kolorowanie $_POST['user']
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szahmatt
Witam, chciałbym zapytać czy istnieje możliwość prostszego kolorowania napisów w tabeli niż dodawanie przed każdym wywołaniem zmiennej if. Czy da się to zrobić na zasadzie jakiejś klasy czy jakoś w jquery?

Pisze taka małą aplikacje w której użytkownik dodaje wpis do bazy mysql i później w tabeli widać który to użytkownik dodał.
Chciałbym żeby każdy użytkownik miał swój kolor, tak żeby łatwiej było później zobaczyć którzy użytkownicy dodają najwięcej wpisów itd.

Wymyśliłem to w ten sposób że mam jednego ifa mniej więcej wygląda on tak:

1. if($_POST[uzytkownik]=="admin")
  2. {$kolor="red";}
  3. else{$_POST[uzytkownik]=="user1")
  4. {$kolor="green";}

itd. itd.

robi mi to mały bałagan w kodzie, bo użytkowników jest 5 i chciałbym to trochę zautomatyzować.
Pomógłby mi ktoś i nawet nie proszę o kod, a chociaż link gdzie mogę szukać wskazówek w jaki sposób to rozwiązać.
Czy może do <td> dodać class i jakoś w jquery próbować to kolorować, ale nie wiem kompletnie w jaki sposób to zrobić.

Dziękuję za każdą odpowiedź, Pozdrawiam.
Greg0
Kolor użytkownika przechowuj w bazie
szahmatt
Faktycznie, bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki smile.gif

Ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły? Ale chyba ten będzie najprostszy.
nospor
Jesli uzytkownikow masz w bazie to tak, baza jest najlepsza na kolor.
Jesli nie masz w bazie, to nie , nie ma sensu miesza bazy do koloru. Wytarczy tablica w php

ps: pewnie tego nie wiesz, ale teraz moze kazdy napisac za kazdego post w twoim systemie
fate
CSS IE9+
http://www.w3.org/Style/Examples/007/evenodd
szahmatt
Cytat(nospor @ 18.11.2014, 16:54:40 ) *
Jesli uzytkownikow masz w bazie to tak, baza jest najlepsza na kolor.
Jesli nie masz w bazie, to nie , nie ma sensu miesza bazy do koloru. Wytarczy tablica w php

ps: pewnie tego nie wiesz, ale teraz moze kazdy napisac za kazdego post w twoim systemie

łooops... dlaczego?

Cytat(fate @ 18.11.2014, 17:01:47 ) *

Nie chodzi mi o kolorowanie tła, tylko o kolorowanie napisu. Przepraszam, jeśli wprowadziłem w błąd tym <td>.
nospor
Dlaczego? Bo z tego co widze to POSTem wysylane jest jaki user co napisał, a dane z POSTa kazdy moze sobie ustawic jakie mu sie zywnie podoba
szahmatt
Cytat(nospor @ 18.11.2014, 17:08:50 ) *
Dlaczego? Bo z tego co widze to POSTem wysylane jest jaki user co napisał, a dane z POSTa kazdy moze sobie ustawic jakie mu sie zywnie podoba

Mój kolejny błąd z pisaniem, przepraszam.

Wygląda to tak. Dane wysyłane są za pomocą POSTa, ale użytkownik do bazy jest dodawany z $_SESSION['prawid_admin'] to jest przypisywane do zmiennej i ona jest wysyłana do bazy razem z tymi danymi.

Wyświetlanie oczywiście to $row[uzytkownik].

Więc bezpośredniej ingerencji w wysyłanie użytkownik nie ma, chyba że to też się da obejść?
nospor
No to jesli tak, to ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.