Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Inspiracje
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zielu001
Witam,

ogólnie problem jest taki, że nie mam ostatnio pomysłów na wygląd moich projektów.. i tu chciałbym spytać jak wy szukacie pomysłów na design, czym się inspirujecie i czy też macie tak że w trakcie wdrążania pomysłu zmienia się on i powstaje zupełnie coś innego, że tak powiem "do dupy". facepalmxd.gif Kiedyś nie miałem z tym problemu, ale ostatnio nie mam na nic pomysłu.
mic327
Pokaż swoje projekty jeśli możesz. Może po prostu osiągnąłeś już wysoki poziom, a twoje oczekiwania, aspiracje nie dostosowały się do obecnej sytuacji. W skrócie, może za dużo od siebie wymagasz. wink.gif
Spawnm
Patrzysz co ma konkurencja i strony z top layoutami.
!*!
Cytat(zielu001 @ 23.11.2014, 13:27:47 ) *
ogólnie problem jest taki, że nie mam ostatnio pomysłów na wygląd moich projektów.. i tu chciałbym spytać jak wy szukacie pomysłów na design, czym się inspirujecie i czy też macie tak że w trakcie wdrążania pomysłu zmienia się on i powstaje zupełnie coś innego, że tak powiem "do dupy". :facepalm: Kiedyś nie miałem z tym problemu, ale ostatnio nie mam na nic pomysłu.

Panie, nie te czasy, teraz jak chcesz mieć web design to zatrudniasz małpę, dajesz jej banana z burbonem i otrzymujesz gotowy projekt. Oczywiście wszystko w wyspecjalizowanym środowisku MS PAINT.

Znajomi graficy korzystają z serwisów podobnych do https://dribbble.com/ choć jak mówią to tylko na krótko, bo z czasem zaczynasz kopiować, a nie tworzyć.
tzm
Cytat(!*! @ 24.11.2014, 11:14:58 ) *
Panie, nie te czasy, teraz jak chcesz mieć web design to zatrudniasz małpę, dajesz jej banana z burbonem i otrzymujesz gotowy projekt. Oczywiście wszystko w wyspecjalizowanym środowisku MS PAINT.

Jest na forum kilku frontów, darowałbym sobie porównania do małp.
!*!
Cytat(tzm @ 24.11.2014, 11:22:00 ) *
Jest na forum kilku frontów, darowałbym sobie porównania do małp.

Dotyczyło to pracy i efektów jakie wychodzą w obecnych "trendach", a nie ludzi którzy pracują w tym fachu.
Forti
Cytat(!*! @ 24.11.2014, 11:14:58 ) *

[...]

Zastanawia mnie ta wzajemna niechęć między osobami z frontu a plecami. Tutaj tworzymy aplikacje internetowe - strony, portale, fora etc. etc.. Jak projekt większy to jedni bez drugich nie mogą istnieć.. To tak jakby producenci paliwa nie lubili się z producentami samochodów, gdyż wzajemnie uważali by się za zło konieczne.

Takie myślenie, cytuje z innej strony: "kocham back-end, toleruje front-end" , albo "programiści to zło koniczne" to dla mnie patologia.

edit: a no jeżeli to dotyczyło prac które się ukazują to przepraszam.
universalStudio
jesli macie na mysli wyglad, to od tego nawet nie frontend powinien byc a zwyczajnie grafik.
Jesli probujesz wszystkiego na raz, chcesz byc czlowiekiem orkiestra, to gratulacje, ale dobrze miec na uwadze, ze lepiej sie specializowac w jednej dziedzinie i byc w niej najlepszym, niz we wszystkich przecietnym...
modern-web
Zależy co chcesz osiągnąć, do aplikacji internetowych grafik rzadko kiedy się przydaje, bo interfejs wychodzi "sam", w procesie powstawania produktu na bieżąco się kształtuje i dociera.
Jeżeli chodzi o strony internetowe typu landing page, branding i wizualizacja to bez grafika słabo wychodzi. Dlaczego? Bo to tacy artyści, mają w ręku fach, którego programista może tylko zazdrościć.
Taki grafik najczęściej potrafi przerobić swój projekt na czysty html/css, także mamy w zestawie również frontendowca. Animacje i backend może spokojnie dopracować programista we własnym zakresie.

Nie zgadzam się z tym, że należy się ograniczać do jednej sfery. Programista to programista, a zwłaszcza aplikacji internetowych. Tutaj liczy się wszystko: animacje, wygląd, funkcjonalności, optymalizacja, koszty, no wszystko. Znając się na wszystkim po trochu, przy okazji specjalizując się w jednej z w/w jesteś skarbem na rynku, możesz dowolnie kształtować swoje ścieżki zawodowe i w każdej chwili możesz wylądować z czymś zupełnie innym na biurku. Czyli brak rutyny, która to większość z nas zabija.

Także podsumowując, grafik to artysta, a frontendowiec to programista tak samo jak backendowiec. Fajnie jak każdy klepie swoje ale jeszcze lepiej jak potrafią siebie zastąpić, chociaż w pewnym, ograniczonym stopniu. Tym bardziej powinni siebie rozumieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.