Czy tak obiektowa struktura może zostać nazwana obiektową, czy też inaczej to się robi?
Oto mój szablon html:
<!doctype html> <html> <head> <meta charset="UTF-8"/> <link rel="stylesheet" href="plikcss.css" type="text/css"/> </head> <body> <div id="container"> <ul id="menu"> <!-- STALA CZESC STRONY --> </ul> <div id="center_block"> To jest treść stale zmienna <!-- ZMIENNA CZESC STRONY --> </div> <div id="footer"> <!-- STALA CZESC STRONY --> Stopka mojej strony </div> </div> </body> </html>
A tu zrobiony obiektowo:
<?Php class Szablon{ public function Szablon_gora(){ ?> <!doctype html> <html> <head> <title>OOP</title> <meta charset="UTF-8"/> <link rel="stylesheet" href="plikcss.css" type="text/css"/> </head> <body> <div id="container"> <ul id="menu"> <!-- STALA CZESC STRONY --> <li>menu 1</li> <li>menu 2</li> <li>menu 3</li> </ul> <div id="center_block"> <?Php } ?> To jest treść stale zmienna <!-- ZMIENNA CZESC STRONY --> <?Php public function Szablon_dol(){ ?> </div> <div id="footer"> <!-- STALA CZESC STRONY --> Stopka mojej strony </div> </div> </body> </html> <?Php } } /* Wywołanie klasy $szablon = new Szablon; $szablon->Szablon_gora(); $szablon->Szablon_dol(); */ ?>
I teraz aby stworzyć nową podstronę robię tak:
<?Php $szablon = new Szablon; $szablon->Szablon_gora(); ?> To jest treść jakiejs podstrony, la la lalala la lala la... <!-- ZMIENNA CZESC STRONY --> <?Php $szablon->Szablon_dol(); ?>
Czyli wywołuje stałe części strony, a dodaję nową zmienną część. W przypadku gdy szablon mi się nie podoba to edytuję 1 plik z klasą szablonu, a nie 20 osobnych z podstronami.
Czy tak to powinno wyglądać, jakieś sugestie, rady?
Pozdro