Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Przechowywanie grup roznych rzeczy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
Witajcie,

Tym razem chcialbym sie dowiedziec czy jest jakis efektywniejszy sposob na przechowywanie danych takich jak
Kod
ID | NAME

Mam dwie takie tabele w dwoch roznych miejsach, zebyscie zrozumieli ocb na przykladzie gier Mamy gre Grand Theft Auto IV, V, III, San Andreas, ich czesc wspolna to GTA, wiec ja bym to zrobil tak stworzylbym tabele game_group

gra by byla w tabeli game np
Kod
ID:1 | TITLE:Grand Theft Auto IV | GROUP ID:2 | ETC.

a w game_group
Kod
GROUP ID:2 | NAME:Grand Theft Auto

Czy jest jakis efektywniejszy sposob na to?
Pozdrawiam
trueblue
Mógłbyś przechowywać w NAME tylko: IV, V, III, San Andreas, ale niekoniecznie w przypadku wszystkich gier się sprawdzi.

Tylko po co Ci właściwie grupy gier?
Koldy
Gry to tylko przyklad, ale w sumie dobry, no bo jakbys chcial wyswietlic wszystkie gry z serii?
Tak to prosty warunek gdzie grupa = GTA i masz wszystkie GTA w zwrocie.
trueblue
Jeśli do tego Ci potrzebne, to ok.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie, ale nie sprawdzi się kiedy zostanie usunięty "starszy brat" (tu również nie ma nazwy grupy):

ID NAME ID_POWIAZANE
1 Grand Theft Auto IV 1
2 Grand Theft Auto V 1
3 Grand Theft Auto III 1
4 Grand Theft Auto San Andreas 1
Koldy
myslalem nad tym, ale widzisz to jest tak ze musialbym stworzyc kolejna gre Grand Theft Auto, czyste bez koncowki, bo kazda inna to juz czesc jakas jest.
A na to nie moge juz pozwolic, bo mam inaczej rozwiazana strukture i nie moge zwiekszac bazy rekordow w tej tabeli, wiec zostane przy swoim rozwiazaniu.

Dzieki za zainteresowanie,
Pozdrawiam
trueblue
Jeśli byś potrzebował nazwy grupy to tak, ale wtedy moje rozwiązanie nie ma sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.